07.05.2024

Minä alainen, sinä pomo – Suomalaisten kokemuksia johtajista

Miksi ihmiset uupuvat työssä?

Miksi niin monet vaihtavat työpaikkaa, vaikka palkka ja muut edut olisivat kunnossa?

Usein varsinainen syy on johtamisessa. Tai ainakin siinä, miten ihmiset kokevat johtamisen.

Tapio Aaltosen ja Pauli Juutin uutuuskirja Minä alainen, sinä pomo on puheenvuoro huippuajankohtaisesta teemasta. Sen taustalla on 82 kertomusta, joissa ihmiset kertovat pomokokemuksistaan.

Aineistonkeruun suoritti Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) juuri ennen koronapandemian alkua. Kertomuksissa on kuvauksia tavallisista kelpo pomoista sekä sellaisista, jotka ovat jättäneet pysyvän jäljen alaistensa elämään, hyvässä ja pahassa.

Jotkut huonon johtamisen kuvaukset ovat järisyttäviä esimerkkejä siitä, miten valtaa käyttävä saattaa suorastaan tuhota toisen elämän ja sairastuttaa tämän. Hyvä pomo puolestaan on saanut alaisensa kokemaan vahvan tunteen työnsä ja jopa elämänsä merkityksellisyydestä.

Pomokokemukset ovat kestoaihe kahvipöytäkeskusteluissa, mutta analyyttistä tutkimusta noista kokemuksista on yllättävän vähän. Nämä kertomukset antavat viitteitä siitä, miten puutteellisesti perinteiset johtamisteoriat selittävät pomon onnistumista arkisessa työssään. Ne osoittavat myös, miten pienet asiat saattavat synnyttää onnistumistarinan tai toisaalta katastrofin.

Kirjoittajat ovat kokeneita johtamisen kehittäjiä. Emeritusprofessori Pauli Juuti on arvostettu johtamisen ja työelämän tutkija, joka on julkaissut yli 60 aiheeseen liittyvää teosta. Tapio Aaltonen on organisaatioiden arvo- ja etiikkakeskustelujen edellävijä ja Pro Oeconomia -tunnustuksella palkittu tietokirjailija.