Intohimona oppiminen ja ilona jatkuva oppiminen

15.08.2019

Muodollisten opiskelujen lisäksi olen opetellut asioita myös mentoroinnilla ja ihan keskustelemalla ihmisten kanssa. Asetan itselleni usein kysymyksen, johon haluan saada vastauksen ja vastaus voi tulla nettisivuilta, jostain artikkelista, blogista, LinkedIn:in keskustelupalstalta tai joltain ihmiseltä. ”Shadowingissa” eli varjostamisessa seuraan jonkun taidon omaavan henkilön toimintaa, mahdollisesti jopa haastattelen ja perehdyn hänen ajattelumalliinsa ja arvoihinsa. Sitten voin pohtia omaa oppimistani ja sitä onko tässä jotain, jota voisin ottaa mukaan omaan ajatteluuni tai käyttäytymiseeni.

Kokemuksellisena oppijana ajattelen toisinaan ”teenpä tällaisen experimentin” ja tässä ajatuksessa on idea luvasta myös epäonnistua. Voin experimentoida erilaisia asioita ja sitten kokemuksen kautta opin asiasta lisää joko ennakkoaavistusta tukien tai oppien jotain uutta.

Opettaminen ja valmentaminen tuovat merkitystä myös omalle oppimiselle, koska silloin joutuu syvällisesti perehtymään asiaan ja pystyy syventämään jo tietämiään asioita ja on mahdollisuus oppia myös muilta.

Tiina Mehto - Haaga-Helian ammattikorkeakoulu

Takaisin listaukseen

Tykkää

ääntä