21.03.2022

Karin tarina

Kivinen startti

Kuvittele seuraava tilanne: olet juuri aloittanut uudessa työpaikassa. Puet aamulla päällesi parhaat suorat housusi, napitat mittatilauspaidan niin ylös että se jo vähän kiristää sekä solmit kravatin. Pitkän lähtöaskeleen ottaen nostat salkkusi eteisestä ja astut porraskäytävään.

Täynnä virtaa pyrähdät sisään toimiston puhtauttaan kiiltävistä liukuovista ja odotat innolla mitä mielenkiintoisempia tehtäviä. Mielessäsi kuvittelet läpi erilaisia mahdollisia haasteita ja miten ne tulet ratkaisemaan – et edes malta odottaa!

Parin päivän jälkeen huomaat asioiden yrityksessä olevan hieman oudolla tolalla. Muut työntekijät käyvät lounaalla kutsumatta sinua mukaan, sisäisissä viestintäkanavissa tulee hiljaista kun aloitat keskustelun ja olet lähes varma kuulleesi nimesi mainittavan kun ennen kuin menit sisään kokoushuoneeseen. Aamulla hississä muut puhuvat kovaan ääneen kenkien väristä. ”Mä en edes kehtaisi tulla töihin muissa kuin mustissa kengissä”, kuulet heidän mainitsevan. Yrität pidätellä kyyneleitäsi valumasta ruskeille Loakeillesi.

Mainitset esihenkilölle asiasta ja saat kuittaukseksi vain ”Vastahan sinä aloitit, tämä porukka on hieman sisäänpäin lämpeävää, heihin voi kestää hetki tutustua.”. Tyrmistyneenä poistut hänen toimistostaan. Mitä oikein voit tehdä korjataksesi tilanteen?

Illalla murehdit vielä asiaa. Päätät suunnata energiasi tehokkaasti ja selata intranettiänne. ”Siellä oli jotain koulutusmateriaalia”, tuumit mielessäsi. 15-tuumainen retinanäyttösi valaisee työhuoneesi ja näet silmäkulmassasi heijastuksen viereisten toimistojen ikkunoista. Katseesi vaeltelee ympäriinsä kunnes huomaat mielenkiintoisen linkin: ”Ilmianna epäasiallinen käytös”.

Kosket linkkiin ja siirryt toiselle sivulle, missä kohtaat kysymyksen: ”Minkälaista epäasiallista käytöstä olet kohdannut?”. Epäröit ensin hetken, mutta huomaat lomakkeessa mainittavan ettei sinua voida tunnistaa vastaustesi perusteella. Päätät siis vuodattaa kokemuksesi tälle virtuaaliselle paperille. Juuri ennen lähettämistä sinulta pyydetään sähköpostiosoitetta asian jatkokäsittelyä varten. Alat taas hieman miettiä tunnistetaanko sinut tästä vastauksesta, mutta pidät ilmoitusta tärkeänä ja täytät yhteystietosi.

Seuraavana aamuna ihmetyksesi on suuri: sähköpostissasi odottaa linkki. Avatessasi linkin huomaat sen takaa paljastuvan HR-vastaavalta saapuneen yhteydenoton, jossa sinua pyydetään kertomaan lisää tapahtumista. Vastaava kertoo myös heidän käyttävän järjestelmää joka mahdollistaa keskustelun kanssasi reaaliaikaisesti eikä heillä ole mitään kykyä tunnistaa sinua. ”Kuulostaa uskomattomalta”, aprikoit mutta haluat hoitaa asian. Kerrot siis kaikki kokemuksesi epäasiallisesta kohtelusta tälle kasvottomalle auttajalle.

Uusi alku

Toimiston ovi päästää tutun narahduksen. ”Hyvää huomenta” toivotukset kaikuvat astellessasi pitkin käytäviä. Istuessasi esihenkilön kulmatoimistoon kuulet nyt jo tutun lauseen: ”Kuinka voin auttaa?”. Mikä on muuttunut?

Viime keväänä aloittamasi ilmianto on käynnistänyt syvällisen asioiden selvityksen. Organisaatiossa havaittiin yleisesti laajaa klikkiytymistä sekä ongelmien lakaisemista maton alle. HR-vastaavat olivat tiedostaneet ongelmien kuplivan pinnan alla ja investoineet ilmiantokanavaan – sinä olit ensimmäinen joka sitä käytti.

Kanavasta tuli myöhemmin valtavan suosittu. Yhä useampia työpaikan ongelmakohtia oltiin havaittu ja niihin kyettiin puuttumaan tehokkaasti. Kukaan ei enää uskaltanut käyttäytyä epäasiallisesti – tämänkaltaisesta toiminnasta ilmoitettiin välittömästi. Pystyit vihdoin pitämään myös töissä haluamiasi kenkiä ilman pelkoa pilkanteosta. Työpaikasta oli tullut juuri sinulle täydellinen.

Onko sinun organisaatiollasi jo toimiva ilmiantokanava?

Tajusit varmaankin jo tässä vaiheessa tarinan olevan keksitty. Sen ongelmat ja tapahtumat voivat kuitenkin olla todellisia. Ne voivat tapahtua tällä hetkellä juuri sinun organisaatiossasi. Voi olla jopa mahdollista että olet niistä tietoinen. Onko sinulla tahto, taito ja tarvittavat välineet korjata tilanne?

Jos kaksi ensimmäistä löytyy ja olet kiinnostunut helppokäyttöisestä, vastaajan henkilötiedot suojaavasta ilmiantokanavasta, pidä mielessäsi Questback – me teemme muutakin kuin kömpelöä proosaa.

Rasmus Hakonen, Head of New Sales, Finland, Questback

Tule mukaan HENRYn aamuwebinaariin 12.4. kuulemaan miten toteuttaa Whistleblowing-ilmoituskanava!