07.10.2021

Vanhusseurapalvelu omaisen hyvinvointia lisäämässä – samalla työllistyy eläkeikäinen Seuralainen

”Viikon paras työpäiväni on tiistai, kun Seuralainen on äitini luona ja saan keskittyä työhöni. ” Tämän lauseen sanoi Johanna, 46-vuotias vaativaa asiantuntijatyötä tekevä kahden lapsen äiti, jonka muistisairaan äidin luona käy joka tiistai Seuralainen, tuomassa onnellista vanhuutta Johannan arkeen. Johanna halusi palvelumme käyttöönsä, kun muistisairas äiti soitteli töihin monta kertaa päivässä, lähti yksin kävelylle osaamatta takaisin kotiin tai meni kauppaan unohtaen rahapussin kotiin. Äiti kyseli myös kuulumisia usean kerran päivässä, kun hän ei enää muistanut, että oli tunti sitten jo soittanut.

”Työpäivät olivat katkonaisia, ja lisäksi arjessa piti saatella äitiä niin lääkärille kuin verikokeisiin tai pankkiasioille. Tämä kaikki vie työaikaani ja lisää riittämättömyyttä, vaikka niin haluaisinkin äidille aikaani antaa. Onneksi löysin Seuranan vanhusseurapalvelun. Äiti kun ei kaipaa sairaanhoidollista apua, vaan ystävää jutusteluun, asiointiin, yhdessä tekemiseen. Omat ystävät lakkasivat käymästä muistisairauden toteamisen jälkeen, hän koki yksinäisyyttä.”

Johannan äidin luona käy eläkeläisihanuus, Raija-Seuralainen. He ulkoilevat, kahvittelevat, käyvät kaupassa ja Raija toimii myös silmänä ja korvana lääkärikäynneillä ja kertoo niistä Johannalle. Valokuvien katselu ja rakkaan edesmenneen miehen muistelu kuuluvat myös käynteihin. Kauppakeskuskäynnit bussilla ovat myös tärkeitä – silloin Johannan äiti näkee ihmisiä.

”Soitot työaikana ovat vähentyneet. Maanantaisin äiti jo odottaa Raijan tiistaista vierailua. Tiistai pyhitetään nyt Raijalle, joten eipä minulle ehditä soitella. Keskiviikkona vielä muistellaan mukavaa tiistaita. Saan siis yhdellä merkityksellisellä Raija-Seuralaisen tapaamisella monta antoisaa päivää äidille.”

”Äidin ilo on palannut ja askelkin on nyt kevyempi, koska hän kävelee pitkän lenkin Raijan kanssa. Sekä kunto että mieliala noussut. Sanoisin, että tätä on onnellinen vanhuus.”

Tässä yksi esimerkki, miten konkreettista iloa voi säännöllinen, aina sama tuttu seura tuoda vanhukselle. Ja positiivinen kehä jatkuu samalla myös omaiseen, kun hän saa hyvää mieltä tietäessään, että vanhusrakkaalla on kaikki hyvin.

Seurana työllistää eläkeläisiä – yli sata eläkeikäistä Seuralaista edistää onnellista vanhuutta ympäri Suomen

Olemme ainoa yritys Suomessa, joka työllistää Seuralaiseksi vain eläkeläisiä. Tämäkin idea, kuten koko Seuranan idea, syntyi omasta tarpeesta. Seuranan perustaja Mirka Saarinen etsi isoisälleen säännöllistä seuraa hoivakotiarkea piristyttämään. Haaveena oli löytää eläkeikäinen, aina sama vertaistuellinen ja luotettava eläkeläinen, joka osaisi heittäytyä muistisairaan papan ystäväksi. Keski-ikämme on 67 vuotta ja nämä upeat suuren sydämen Seuralaiset tekivät meistä Suomen parhaan työpaikan 2021, Great Place to Work -tunnustuksessa. Olemme myös Euroopan paras suomalainen työpaikka.

”Eläkeläisten rekrytointi ja työllistäminen on yhteiskunnallisesti merkittävää, näin he pysyvät myös hyvässä kunnossa ja saavat hyvän jatkumon omalle työuralleen, haluamansa tuntimäärän merkeissä”, toteaa Mirka Saarinen Seuranasta.

Suomen väestö ikääntyy ja yhä useammalla työpaikalla kaivataan hyviä käytäntöjä, joilla voidaan helpottaa ikääntyvästä omaisestaan huolehtivan työntekijän kuormitusta. Eläkeikäisen luotettavan Seuralaisen pystyy tarjoamaan henkilöstölle myös henkilöstöetuna.

Onnellisen vanhuuden terveisin,

Mirka Saarinen, perustaja ja toimitusjohtaja, Seurana Oy
Fanni Helin, asiakkuusjohtaja, osakas, Seurana Oy

Lisää aiheesta HENRYn aamuwebinaarissa 2.11.2021: 'Miten eläkeikäisiä työllistävästä vanhusseurapalvelusta rakentui Suomen ja Euroopan paras työpaikka toimialallaan?' - tervetuloa mukaan!