25.02.2021

Työn murros - Kohti parempaa työelämää

Tämän päivän työelämässä moni asia on pielessä. Työelämän murroksesta, työn vaativuudesta ja kuormittavuudesta, sekä eriarvoisuudesta ja uupumuksesta on puhuttu nyt jo vuosien ajan. Olemme tulleet pisteeseen, että näistä asioista puhuminen ei enää hyödytä ketään, sillä monet tunnistavat ongelmat jo muutenkin. Päinvastoin, ongelmiin keskittyminen ja niiden vatvominen lisää todennäköisesti vain toivottomuutta.

“Jotain tarttis tehdä”, sanoi HENRY ry:n toiminnanjohtaja Marita Salo, kun hän otti yhteyttä meihin työelämän murroksesta työkseen paasaaviin puhujiin, tekijöihin ja kehittäjiin. Olimme kaikki samaa mieltä. Nyt on tekojen aika.

Kokoonnuimme virtuaalisen pöydän ympärille pohtimaan, mitä voisimme tehdä yhdessä.

Hyvin nopeasti teimme havainnon, että ihan aluksi meidän tulisi pohtia sitä, mikä on se suunta, johon haluamme työelämää viedä. Onko siitä yhteinen ymmärrys?

Työelämä on muuttunut nopeasti virtaavaksi koskeksi, joka vie meitä vauhdilla eteenpäin ja kosken pyörteet estävät meitä näkemästä minne olemme menossa. Vauhti ei tunnu olevan enää hallittavissa ja keskitymme siihen, että lautta ei kaatuisi. Sisimmässämme tiedämme, että tämä nykyinen olemisen ja tekemisen tapa ei tunnu enää hyvältä. Millaista olisi parempi työelämä ja meille ominaisempi tapa tehdä työtä? Miksi työpäivä ei voisi olla vaikka 4-5 tuntia suorittavaa tekemistä ja loppuaika ajattelemista, oppimista tai leikkimistä?

Meidän on hetkeksi istuttava rantakivelle pohtimaan, onko tämä se koski, jota haluamme laskea? Voi olla vaikeaa tunnustaa, että juuri tämän kosken olemme itse valinneet. Meillä on kuitenkin valta valita myös toisin.

Kukaan ei enää oikeasti usko viisasten kerhojen kirjoittamiin selontekoihin, visioihin ja tiekarttoihin, tuskin näiden laatijatkaan. Tulevaisuuskuva täytyy luoda yhdessä ja sen jälkeen uskaltaa hylätä nykymeno - kulkea kohti parempaa. Kulunut vuosi on avannut uusia työnteon tapoja ja kumonnut monet vanhat uskomukset siitä, miten ja missä töitä kuuluu tehdä. Kulunut vuosi on myös osoittanut meille, että nopeat ja suuret muutokset työn tekemisen tavoissa ovat mahdollisia. Mikä oikein esti meitä tekemästä näitä muutoksia jo aiemmin?

Tarvitsemme avointa ja yhteisöllistä keskustelua siitä, mihin suuntaan haluamme kulkea, millainen on parempi työelämä, miten sinne päästään ja mitä esteitä on raivattava pois.

Olkoon tämä bloggaus keskustelun avaus ja kutsu mukaan keskustelemaan ja myös tekemään. Me olemme valmiita käärimään hihat.

Ukko Kumpulainen, Susanna Niinistö-Sivuranta ja Janne Ruohisto

Blogitekstin kirjoittajat Ukko Kumpulainen, Susanna Niinistö-Sivuranta ja Janne Ruohisto ovat työn murrosta pohtivan pyöreän pöydän keskustelijoita. Tämä on blogitekstisarjan ensimmäinen osa.