16.09.2020

Vastuutusjärjestelmä johtamisen työvälineeksi

”Talouspäällikkö sanoi, että meidän pitäisi raportoida mittareita. Meillä on omiakin töitä. Eikö se ole Controllerin hommaa?”

”Matti on jäämässä eläkkeelle. Hän tuntee prosessin parhaiten, miten me hänet korvaamme?”

”Samasta ongelmasta keskusteltiin taas tänäänkin viikkopalaverissa. Miksei sitä saada ratkaistua?”

”Minkä takia kukaan siellä ei tartu asiaan? Kenen tahansa pitäisi pystyä hoitamaan noin helppo juttu.”

”Liisa on lomalla ja asia odottaa hänen paluutaan.”

Tuntuvatko nämä tutuilta tunteilta tai kommenteilta? Ne ovat melko tavanomaisia jokapäiväisessä organisaatioelämässä. Mitä jos kertoisin, että kaikki yllä kerrotut ja niitä vastaavat haasteet voidaan hoitaa koko organisaatiossa kerralla kuntoon.

Näihin ja moniin muihin organisaatioiden kipukohtiin ratkaisu on Vastuutusjärjestelmä. Vastuutusjärjestelmästä on todistetusti ollut apua jo monelle yritykselle. Myönnetään: Sana voi kuulostaa hieman luotaantyöntävältä, mutta kuvaava se on.

Vastuutusjärjestelmässä erotellaan ensin toisistaan vastuut, tehtävät ja teettäminen. Vastuutuslistalle kirjataan hienojakoisesti vastuut ja vastuuhenkilöt. Jokaiseen vastuuseen nimetään myös varahenkilö. Vastuu- ja varahenkilö muodostavat asioille mestari-kisälli-parin. Vastuita ovat perinteisesti ajatellun tekemisen lisäksi muun muassa tapahtumat, sopimukset, osaamiset, omaisuus ja tilat.

Kun kaikki tekemiset ovat selkeitä ja avoimesti ihmisten nähtävillä, parantaa se työn merkityksellisyyttä, työhyvinvointia ja työssä jaksamista. Kattava vastuuttaminen auttaa hallitsemaan yrityksen omaisuuden elinkaaria ja säästämään rahaa. Samalla tulee huomioitua työturvallisuus ja ympäristö paremmin. Tehokkuus nousee.

Henkilöstöhallinnolle vastuutusjärjestelmäprojekti on vähintäänkin hanke, jolla luodaan organisaatioon ajantasaisesti päivittyvät toimenkuvat. Se on myös merkittävä mahdollisuus tukea organisaation johtamista, esimiestyötä ja arvojen mukaista toimintaa.

Korona-aikana tarvitaan rakenteita ja työkaluja etätyöhön. Vastuutusjärjestelmä lisää merkittävästi organisaation selkeyttä, iskunkestävyyttä ja pienentää sen monia riskejä. Vapaamatkustajien on vaikeampi löytää nurkkia, joissa piileskellä. Järjestelmän työstäminen etänä on mahdollista.

Kirjassani Vastuutusjärjestelmä - Paremman johtamisen käsikirja opastetaan vaihe vaiheelta, miten vastuutusjärjestelmä luodaan ja miten se otetaan käyttöön. Teos on toimivan organisaation käsikirja - ja avain parempaan johtamiseen. Olisiko tästä hyötyä omassa työssäsi ja organisaatiossasi?

HENRY ry:n kanssa on sovittu, että yhdistyksen jäsenet saavat henkilökohtaisen lukuoikeuden kirjan PDF-versioon. Se on muutaman kuukauden ajan ladattavissa jäsensivujen kautta. Lataa siis heti oma kappaleesi.

Kutsun kaikki HENRYn jäsenet lämpimästi tervetulleiksi osallistumaan myös aihetta käsittelevään aamuseminaariin ja webinaariin keskiviikkona 21.10.2020 kello 9:00 – 10:30. Tilaisuuteen ilmoittautuminen tapahtuu HENRYn ilmoittautumisjärjestelmän kautta.


Mukavaa alkavaa syksyä!

Tuomas Koljonen
Toimitusjohtaja
Imperare Oy

Imperaren perustaja Tuomas Koljonen on johtanut menestyksekkäästi useita pieniä ja keskisuuria yrityksiä parinkymmenen vuoden ajan. Tänä aikana hän on luonut ja kehittänyt johtamisen työkalukseen vastuutusjärjestelmän, jota hän on hyödyntänyt kaikissa johtamissaan yhtiöissä. Imperare tarjoaa organisaatioille palveluita järjestelmän luomiseen ja käyttöön.