24.10.2018

Tehdään yhdessä työpaikoista isäystävällisempiä – myös sinua tarvitaan mukaan

Pystyisikö sinun työpaikkasi allekirjoittamaan nämä teesit?

Noin vuosi sitten sain mielenkiintoisen sähköpostin. Kiinnostaisiko sinua lähteä ideoimaan jotain siistiä yhdessä muiden isien kanssa? kuului tiivistetysti viestin sisältö. Samanlaisen sähköpostin saivat myös HR-ammattilainen Mike Arvela, Isyyspakkaus-bloggaaja ja pelituottaja Tommi Koivisto sekä HR-vaikuttaja Juho Toivola.

Yhteistä meille kaikille oli se, että mielestämme jokaisella isällä on oikeus saada sekä haastava työ että läheinen isä-lapsisuhde.

Aloimme heti pohtia, millaista tukea isät tarvitsisivat perheen ja työelämän yhdistämisessä, ja erityisesti sitä, miksi niin harva isä hyödyntää mahdollisuutta pitää perhevapaita. Lähes kaikki isät kyllä käyttävät kolmen viikon vapaan lapsen syntymän jälkeen, mutta vain puolet pitää pidempiä isyysvapaita, ja hoitovapaalle isistä jää alle kymmenen prosenttia.

Tajusimme, että poliittinen päätöksenteko etenee omia latujaan, mutta todellista muutosta voidaan saada aikaan työpaikoilla. Työsarkaa riittää etenkin asenteissa ja työpaikkojen kulttuurissa. Jos ne eivät muutu, mikään ei muutu.

Mielestämme vastuun perheestä pitää jakautua tasavertaisesti molempien vanhempien kesken. Teesimme kuuluvatkin näin:

1. Mahdollisuutta perhevapaisiin pidetään aktiivisesti esillä työpaikalla ja niiden pitämiseen kannustetaan.
2. Perhevapaa ei haittaa urakehitystä. Töihin palataan aiempaa motivoituneempana.
3. Töiden uudelleenjärjestely perhevapaiden vuoksi ei ole yhtään sen vaikeampaa kuin lomienkaan kohdalla.
4. Työaikajoustot, etätyö, lyhennetty työviikko ja sairaan lapsen hoitaminen ovat arkipäivää – myös isien kohdalla.
5. Isien ei oleteta priorisoivan työtä perhe-elämän kustannuksella.
6. Perheeseen liittyvistä asioista voi aina keskustella myös oman esihenkilön kanssa.

Muutos on alkanut

Tästä syntyi Isähaaste-kampanja, joka polkaistiin toden teolla käyntiin elokuun lopulla. Haasteen aloittajat Tekniikan akateemiset TEK, Siili Solutions ja Knowit sekä kampanjan toteuttaja Fambition kannustavat työnantajia kehittämään kulttuuriaan ja käytäntöjään perhe- ja isäystävällisiksi.

Mukana on jo reilusti yli kymmenen työnantajaa. Mukaan lähtevät työpaikat sitoutuvat muutokseen ja saavat asiantuntija-apua omaan kehitystyöhönsä.

Lopulta tässä muutoksessa on vain voittajia. Isän side lapseen tiivistyy, ja isän onnellisuus lisääntyy. Naisten työmarkkina-asema taas paranee, kun perhevapaita pidetään tasaisemmin.
Eikä huonosti käy työnantajallekaan. Tyytyväinen työntekijä on nimittäin motivoitunut ja tuottava työntekijä.

Joten eiköhän lähdetä tekemään joukolla muutosta.

Käytännön vinkkejä työpaikkasi perheystävällisyyden kehittämiseen saat Näin teet työpaikastasi isäystävällisemmän -tilaisuudesta 8.11. klo 9. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.

Kirjoittaja: Aku Karjalainen, viestinnän asiantuntija, Tekniikan akateemiset TEK