12.09.2018

Lupa oppia - Miten norsu syödään?

Ahdistaako työelämän muutos ja jatkuva kohina siitä, miten jokaisen meistä pitää koko ajan oppia uutta ja uudistaa osaamistaan? Miten se edes on mahdollista tehdä? Kenen vastuulla se on?

Valitsimme yksimielisesti oppimisen HENRYn ja sen strategisten kumppaneiden yhteiseksi teemaksi, jota lähdemme edistämään niin viestinnällä kuin konkreettisilla hankkeilla ja tapahtumilla. HENRYn strategiset kumppanit ovat Accenture, Oppia.fi, Romana Management ja Veritas Eläkevakuutus.

Tiedämme, että oman osaamisen ajan tasalla pitäminen on ylivoimainen tekijä työn saannin ja työelämässä pysymisen kannalta, mutta monesti tämä jää ajatuksen tasolle. Ja useasti ajatus muuntuu huoleksi: tulevaisuus näyttää kovin epävarmalta ja oma ammatti voi olla niiden joukossa, joiden ennustetaan poistuvan kokonaan tai muuttuvan täysin toisenlaiseksi. Tulevaisuudessa meillä on työuralla useita eri ammatteja ja parikymppisenä suoritettu tutkinto ei enää riitä. Tällaisen valtavan norsun syöminen voi tuntua kerta kaikkiaan mahdottomalta.

Miten siis eteenpäin?

- Pysähdy miettimään mitä olet tänään oppinut. Oppiminen voi tapahtua työssä tai sen ulkopuolella.


Mitä oppiminen edellyttää?

- Pysähdy miettimään mikä sinua kiinnostaa ja mikä herättää uteliaisuutesi.


Mistä löytyy kanssaoppijoita?

- Pysähdy miettimään millaisissa verkostoissa olet ja pitääkö etsiä uusia verkostoja oman oppimisen tueksi.


Entä kuka vastaa minun oppimisestani?

- Pysähdy miettimään tarvitsetko joltakin luvan oppimiseen vai onko uuden oppiminen lopulta vain sinusta itsestäsi kiinni.


Lupa oppia on HENRYn ja sen strategisten kumppaneiden yhteinen aloite, jolla halutaan saada muutos liikkeelle. Kuluvan syksyn aikana nostamme esiin erilaisia näkökulmia ja tapoja päästä eteenpäin. 

Meillä jokaisella on lupa oppia.

HENRYn tehtävä on olla areena, jolla erilaiset työelämän toimijat kohtaavat ja keskustelevat. Haluamme myös omalta osaltamme olla saattamassa yhteen toimijoita, jotka muutoin ehkä eivät olisi kohdanneet. Uskomme, että näistä kohtaamisista syntyy uusia ajatuksia, mutta mikä vielä tärkeämpää, konkreettisia tekoja suomalaisen työelämän ja suomalaisten osaamisen uudistamiseksi.

Marita Salo

Kirjoittaja on HENRY ry:n toiminnanjohtaja ja kasvissyöjä, jolle norsun syömisen kuvittelu aiheutti tuskaa.