10.04.2018

Hyvä toimitila, hyväkuntoiset aivot

Aivojumppa on varmaankin kaikille tuttu käsite. Perinteisesti se mielletään ristikoiden täyttelemiseksi ja erilaisten aivopähkinöiden ratkomiseksi. Vaan entä jos laajentaisimme aivojen virkistystoimintaa hanakammin myös työpaikalle?

Jos aivojumppa pitää mielen virkeänä, on hyvä monitilatoimisto kuin hyvinvarusteltu kuntokeskus aivoille. Kun jokaiselle tietotyön muodolle löytyy omanlaisensa ympäristö, jossa keskittyä käsillä olevaan tehtävään, mieli toimii tehokkaasti kuin huippu-urheilijan kroppa konsanaan.

Tällaista vertauskuvaa pyörittelin päässäni, kun me YIT:llä lähdimme kasaamaan huhtikuun lopussa järjestettävän aamiaistilaisuutemme ohjelmaa. HENRYn kanssa yhteistyössä toteutettavan tapahtuman teema on aivoergonomia ja sen tukeminen tilasuunnittelulla. Aiheesta keskustelevat YIT:n henkilöstöjohtaja Pii Raulon johdolla Hintsa Performancen Annastiina Hintsa ja Sisustusarkkitehdit Fyran Niina Sihto.

Ergonomiaan moni osaa jo kiinnittää huomiota, mutta aivoergonomian suhteen skarppaaminen on vasta tuloillaan. Holistisen hyvinvointivalmentamisen menestystoimija Hintsa Performance on nostanut fyysisen hyvinvoinnin lisäksi keskusteluun aivojen jaksamisen.

Annastiina Hintsan mukaan avokonttorissa työskentelevä toimistotyöläinen keskeytetään keskimäärin 11 minuutin välein, ja noin 40 prosenttia tehokkaasta työajasta menee multitaskingiin. On selvää, että huomion jakautuessa moneen paikkaan aivot väsyvät ja työstä tulee tehotonta. Samoin käy, jos tekee työtään sille sopimattomassa tilassa, huonojen työvälineiden äärellä ja liiallisten aistiärsykkeiden ympäröimänä.

Näihin haasteisiin vastaavat hyvin suunnitellut monitilatoimistot, joissa jokaiselle työtehtävälle löytyy sopiva tila. Sisustusarkkitehti Niina Sihdon mukaan aivoystävällisen monitilan suunnittelussa on usein kyse kultaisen keskitien etsimisestä. Eri työnkuvat vaativat erilaisia tiloja: myyjät ovat paljon liikkeellä ja pitävät ääntä, toisin kuin vaikkapa hiljaisuutta kaipaavat koodarit. Tilojen suunnittelussa pitää huomioida myös erilaiset persoonat: se, mikä sopii introvertille, saattaa olla ekstrovertin pahin painajainen. Toisaalta hyvä työympäristö kannustaa vuorovaikutukseen, luovaan ideointiin ja ihmisten kohtaamiseen esimerkiksi erilaisten jaettujen tilojen kautta.

Taannoisessa Helsingin Sanomien kolumnissaan lääkäri Pippa Laukka (joka muuten toimii myös Hintsa Performancen lääketieteellisenä johtajana) ehdotti välitunteja myös töihin. Erinomainen idea! Uskon kuitenkin, että kun työtä saa tehdä huolella suunnitellussa monitilatoimistossa, ei välitunteja tarvitse tekemällä tehdä, vaan niille löytyy tilaa työarjesta luontevasti – onhan työpaikka jo itsessään varsinainen aivojen kuntokeskus.

Juodaan yhdessä kahvit aivoystävällisen toimiston kunniaksi HENRYn ja YIT:n yhteisessä aamutilaisuudessa. Tervetuloa mukaan keskustelemaan!

Tuula Klemetti
Yksikön johtaja, toimitilat
YIT Rakennus

Tuula Klemetti toimii johtajana YIT:n toimitiloissa ja on kiinnostunut toimivampien työympäristöjen kehittämisestä. Tuula on paikalla HENRYn ja YIT:n yhteisessä aamiaistilaisuudessa vastaamassa toimitiloihin liittyviin kysymyksiin.


Aivoergonomia on tietetotyöläisen voimavara. Miten sitä tuetaan tilasuunnittelulla? – HENRYn ja YIT:n yhteinen aamiaistilaisuus 25.4.2018 klo 9 HENRYn toimistolla (Pohjoisesplanadi 33 A, 3 krs, Helsinki). Lue lisää tilaisuudesta ja ilmoittaudu mukaan täällä.