24.05.2023

Investoinnit strategiseen oppimiseen

Ratkaisuja osaajapulaan – kirjoitussarjassa olen pohtinut asiaa tähän mennessä viidestä eri näkökulmasta. Ongelman hahmottamisen jälkeiset kirjoitukset käsittelivät työnantajien omia mahdollisuuksia ja vastuuta, huippuosaajien problematiikkaa, älykästä rekrytointia sekä työyhteisön toimintakykyä ja työntekijäkokemusta. Mainitut eivät kata läheskään kaikkia osaajapulan ratkaisun keinoja, mutta voivat osaltaan olla helpottamassa sitä. Kirjoitussarjan yhtenä motiivina oli avata sitä, miksi osaajapula ei ratkea huippuosaajien rekrytointiyrityksillä, vaan tarvitaan paljon muutakin.

Strateginen oppiminen on vahva työelämää muuttava voima

Kuvittele mielessäsi, kuinka paljon juohevammin asiat sujuisivat, jos osaamisemme, motivaatiomme ja yhteiset työn tekemisen tapamme olisivat kulloinkin hyvällä tolalla. Hyvin tyypillisesti vähintään puolet kokonaistyöajastamme kuluu aivan muuhun kuin olisi suotavaa. Ylikierroksille joutuneissa työyhteisöissä aikamme kuluu säätämisessä ja tulipalojen sammuttamisessa, emmekä pysty keskittymään oikeasti tärkeisiin ja vielä tekohetkellä kiireettömiin töihin. Näin kierre jatkuu ja tulokset näemme uupumisina ja loppuun palamisina.

Meillä on Suomessa jatkuvasti luokkaa sadan tuhannen osaajan vaje. Jos kykenemme nostamaan ydintehtäviemme häiriöttömän ja osaavan tekemisen astetta kymmenellä prosenttiyksiköllä luomme jopa 250 000 ihmisen lisäpotentiaalin. Valtavan aikaansaavuuden nousun lisäksi työmme olisi entistä inhimillisempää ja palkitsevampaa. Mittakaava on niin suuri, ettei sitä oikein kehtaa edes ääneen sanoa.

Mitään oikotietä kuvattuun ei ole, mutta hyviä teitä kuitenkin. Merkittävä sellainen on strateginen oppiminen. Se on päämääriemme kannalta relevanttia ja vastaa jo mainittuun inhimillisen ja aikaansaavan työelämän kaksoishaasteeseen.

Strategisen oppimisen avulla nostamme inhimillisen potentiaalimme kukoistamaan työelämässä. Se on tulevaisuuden strategista johtajuutta. Sen avulla oivallamme, että vaikuttava johtaminen on yhdessä oppimista, ja että oppiminen on työyhteisöjen ratkaiseva muutosvoima. Sen avulla työssä oppimisesta tehdään innostavaa ja monipuolista, työyhteisöissä ja verkostoissa voidaan toteuttaa tehokkaasti yhteistä oppimista, oppiminen tuodaan osaksi jokapäiväistä työtä ja oppimisella kasvatetaan uusia osaajia ja ratkaistaan siten osaajapulaa.

Strategiseen oppimiseen voit tutustua lähemmin esimerkiksi HENRY:n syksyllä (8.9.2023) alkavassa yhteistyötapahtumassa Kestävää kilpailuetua strategisella oppimisella.

Tämän kirjoitussarjan teemoista pääsemme keskustelemaan HENRY:n maksuttomassa aamuseminaarissa Ratkaisuja osaajapulaan keskiviikkona 31.5.2023 klo 9 – 10.

Toivottavasti tapaamme näissä merkeissä 😊

Tutustu myös strategisen oppimisen teemasivustoon.

Juha Koskinen – strategisen oppimisen tienraivaaja