03.01.2018

Riippuvuudet ovat riski työpaikalla

Alkoholi on meillä tunnettu riskitekijä työelämässä. Se voi jopa vaarantaa turvallisuuden. Entä sitten toiminnalliset riippuvuudet kuten rahapeliriippuvuus, onko niistä haittaa työelämässä? Pitäisikö olla huolissaan?

Rahapelaaminen on yleensä vapaa-ajan toimintaa eikä siten suoraan näy työpaikalla. Silloin kun työntekijä pelaa liikaa, se vaikuttaa työpaikan arkeen. Työteho heikkenee, tulee ristiriitoja työyhteisössä tai terveysongelmat aiheuttavat paljon poissaoloja. Kaikkein ikävimpiä seurauksia ovat ne silloin tällöin lehdissä näkyvät otsikot taloudellisista väärinkäytöksistä.

Voiko asiaan puuttua, ehkäistä?
Mistä tunnistaa rahapeliongelman?
Voisiko teillä työpaikalla olla riskejä rahapelihaittojen suhteen?
Miten voi analysoida oman yrityksen riskejä rahapeliongelman suhteen? 

Tässäkin haittojen ehkäisy parantaa tuottavuutta ja työpaikan ilmapiiriä. Asia voidaan tunnistaa esimerkiksi työterveyshuollossa. Otetaan rahapelaaminen puheeksi. Seulotaan mahdollinen rahapeliongelma. Esimiehet voivat ottaa asian puheeksi, jos alaisen käyttäytyminen herättää huolta.

Varhainen puuttuminen on aina paras vaihtoehto. Otetaan huoli puheeksi neutraalisti. Jos mahdollista tuetaan ja ohjataan työntekijä hoitoon. Menettelytavat ovat pitkälti samat kuin alkoholiongelman kyseessä ollen. Lisää tietoa löytää esimerkiksi THL:n julkaisemasta Työelämä pelissä -oppaasta.

Tapio Jaakkola
Projektipäällikkö EHYT ry.

Kirjoittaja on alan johtavia asiantuntijoita Suomessa ja on ollut kehittämässä niin ehkäisyä, lainsäädäntöä kuin hoitoa rahapelihaittojen ehkäisyyn
.

Tule kuulemaan lisää HENRYn aamutilaisuuteen Menikö firman rahat? Rahapeliongelman riskit työpaikalla + WEBINAARI ke 24.1.2018 klo 09:00 - 10:00
Yhteistyössä: EHYT ry. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä.