Työelämä harmaantuu – mitä ajattelevat työnantajat?

06.10.2022 klo 09:00 - 10:00

Järjestäjä: Henkilöstöjohdon ryhmä - HENRY ry

Erikoistutkija Noora Järnefelt on yli kymmenen vuoden ajan tutkinut työvoiman ikärakenteen muutosta ja työurien kehittymistä aikaisempaa pitemmiksi. Taustaltaan hän on sosiologi ja yhteiskuntapolitiikan tohtori.
 
Työelämä harmaantuu kovaa vauhtia. Vuonna 2021 Suomessa oli lähes 600 tuhatta työssäkäyvää 55 – 74-vuotiasta – kaksikertaa enemmän kuin 20 vuotta aikaisemmin. Yhä useammalla työnantajalla on tähän ikäluokkaan kuuluvia työntekijöitä tai heitä on työnhakijoissa. Vanhuuseläkeikä nousee työmarkkinajärjestöjen ja valtiovallan sopimalla tavalla: tänä vuonna eläkkeelle pääsi aikaisintaan 64-vuotiaana, vuonna 2027 alin vanhuuseläkeikä on 65 vuotta. Sen jälkeen vanhuuseläkeikä nousee elinajanodotteen kehityksen mukaisesti.
 
Mitä työnantajat ajattelevat vanhuuseläkeiän noususta ja siitä, voisiko heidän toimipaikassaan työskennellä 65-vuotiaaksi, tai jopa 70-vuotiaaksi? Entä millainen mielikuva työnantajilla on yli 55-vuotiaista työntekijöistä – pidetäänkö heitä paikoilleen jämähtäneinä kehäraakkeina vai taitavina ja ongelmat ratkaisevina työpaikan tukipylväinä? Tai miten moni työnantaja olisi kiinnostunut palkkaamaan yli 55-vuotiaan, tai jopa vanhuuseläkkeellä olevan työntekijän? Työnantajien näkemykset eroavat jonkin verran muun muassa toimialan mukaan – joillakin toimialoilla on tehty täyskäännös ja satsataan vanhempiin työntekijöihin täyttä höyryä, kun toisilla toimialoilla vielä jarrutellaan.
 
Webinaarissa Noora esittelee tuloksia työnantajille tehdystä kyselytutkimuksesta, jonka aineisto on kerätty vuonna 2021 ja johon osallistui lähes 1800 yksityisen ja julkisen sektorin työnantajaa kattavasti koko maasta.

HUOM! Webinaari on avoin kaikille, voit osallistua, vaikka et olisikaan vielä HENRYn jäsen!

Ilmoittautuminen alkaa: 06.09.2022
Ilmoittautuminen päättyy: 05.10.2022

Ilmoittaudu tapahtumaan