Tekoäly ja yhdenvertaisuus HR työssä

04.06.2024 klo 09:00 - 10:00

Järjestäjä: Henkilöstöjohdon ryhmä - HENRY ry

Työpaikat vallannut tekoäly ei ole vain teknologinen muutos, vaan ennen kaikkea ihmisiä, työtä ja kokonaisia työyhteisöjä ja ammattikuntia koskeva ilmiö. HR:n rooli voi olla merkittävä tietotyöntekijöiden tukena osaamisen kehittämisen ohella myös tekoälyn kestävässä hyödyntämisessä sekä hyvinvoivan ja moniarvoisen tietotyön edistämisessä.
HR:n näkökulmasta on tärkeä pohtia tekoälyn merkitystä laajemmin osana työroolien ja ammattien kestävää kehittämistä: Riittääkö osaaminen, ketkä voivat osallistua kehittämiseen ja kenen ehdoilla työtä kehitetään?

Myös HENRYn jäsenet vastasivat kyselyyn näistä aiheista. Tule kuulemaan, millaisia ajatuksia tekoäly herätti tietotyön kehittämisestä erilaisissa organisaatioissa! Anna Lahtinen, Eija Kärnä ja Mariitta Rauhala Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta kertovat HR näkökulmista kiinnostavimpia tuloksia. Kysely liittyy Työsuojelurahaston tuella toteutettuun tutkimukseen

"Tekoäly yhdenvertaisuuden edistäjänä", jonka tavoitteena on löytää keinoja kehittää tekoälyn kestävää hyödyntämistä tietotyössä ks. lisätietoja Linkki.

#tekoäly #tietotyö #yhdenvertaisuus #DEI #HR
@haaga-helia ammattikorkeakoulu @työsuojelurahasto

Anna Lahtinen, KTT, vanhempi tutkija, johtaa tekoälyn käyttöönottoon liittyviä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeita yhteistyössä yritysten, korkeakoulujen, kauppakamareiden, ammattiliittojen, yrittäjä- ja kehitysorganisaatioiden kanssa. Hänen johtamia hankkeita ovat olleet mm. Työsuojelurahaston rahoittamat Tekoälykäs pk-yritys: muutosvoimaa tekoälyn hyödyntämiseen pk-yrityksille ja niiden työntekijöille ja Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön yhteiskehittämällä sekä Euroopan alue­kehitysrahaston ja Uudenmaan liiton tukemat Tekoälyinnovaatioekosysteemillä kilpailukykyä PK-yrityksille eli AI-TIE ja sen laajennettu sisarhanke AI-TIE Etelä-Suomi. Annalla on yli 20 vuoden kansainvälinen työkokemus yritysten tukemisesta innovaatio- ja kansainvälistymistoiminnassa, projektijohtamisessa ja kumppanuuksien kehittämisessä liike-elämässä, korkeakouluissa ja innovaatioekosysteemeissä. Hänen viimeisimpiä julkaisuja ovat Tehoa tekoälystä pk-yrityksille! -opas sekä Tekoäly Suomessa -videohaastattelusarja, jossa suomalaiset vaikuttajat jakavat kokemuksiaan tekoälystä. Annan työ tekoälyn käyttöönoton tukemisessa on siirtynyt muun muassa Tekoäly tulee - tuki, osaaminen ja yhteistyö kuntoon! -julkaisuun ja Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön työyhteisössä -e-työkirjaan.
 
Eija Kärnä, KTT, lehtori, on pitkän linjan opettaja ja kouluttaja Haaga-Heliasta. Viimeiset reilu 10 vuotta Eija on toteuttanut opetustyön ohella TKI-projekteja yhteistyössä työelämän toimijoiden kanssa. Erityisen lähellä sydäntä ovat tietotyön ja tukitoimintojen asiantuntijoiden osaamisen ja työn kehittäminen. Projektit ovat koskeneet liiketoiminnan keskeisiä haasteita strategian toteuttamisesta viestintään yli organisaatioiden yksikkörajojen. Vuodesta 2021 Eija on tutkinut ja kehittänyt tekoälyn hyödyntämistä ja yhteiskehittämistä teknologisoituvassa tietotyössä. Tämän työn tulokset on koottu julkaisuun Tekoäly tulee - tuki, osaaminen ja yhteistyö kuntoon!  ja e-työkirjaan Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön työyhteisössä.

Mariitta Rauhala, KTT, toimii laskentatoimen yliopettajana Haaga-Heliassa. Hänen työnsä koostuu pääasiassa erilaisista kansallisista ja kansainvälisistä tutkimus- ja kehittämisprojekteista sekä opetuksesta ja opetuksen kehittämisestä. Viime aikoina erityisesti tekoälyn ja automaation hyödyntämiseen taloushallinnossa ja laajemmin liiketoiminnassa keskittyvät hankkeet ovat olleet keskiössä. Toinen tärkeä kokonaisuus, johon Mariitta tällä hetkellä keskittyy, on vastuullisuusraportointi ja sen haasteet taloushallinnon näkökulmasta.

 
 
 

Ilmoittautuminen alkaa: 30.04.2024
Ilmoittautuminen päättyy: 03.06.2024

Ilmoittaudu tapahtumaan