10.01.2022

Tietokirja-arvostelu: Työelämän maraton ja empatia

Arvostelun kirjoitti Marketta Rantama, yrittäjä, ura- ja työhyvinvoinnin valmentaja, tietokirjailija, www.markettarantama.fi

Empatialla on tilausta työelämässä

Voiko empatiaa lähestyä uudesta näkökulmasta? Eikö se ole jo tyhjentävästi käsitelty ja määritelty kuten: ”Empatia kykyä ymmärtää mitä toinen ihminen kokee tämän näkökulmasta eli itsensä asettamista toisen henkilön asemaan”.

Tietokirjailija Niina Majaniemi on työskennellyt kansanvälisissä teknologia-alan yrityksissä pari vuosikymmentä. Hän on huomannut, että teknologian kehittyessä tarpeemme ihmisyyteen vain kasvaa. Niinpä Majaniemi on lähtenyt rohkeasti murtamaan myyttejä empatiasta. Tuore ja käytännönläheinen lähestymistapa huomio myös etätyön. Maratonharrastus tarjoaa kirjalle yllättävän luontevat puitteet. Asetelma on mielenkiintoinen, samalla fyysinen sekä henkinen.

Juokseminen ja empatia tuovat hyvän olon

On syytä onnitella myös Aviadoria kustantajana ennakkoluulottomuudesta. Näkökulma on erityinen, koska maratonia ja tämän päivän työelämää pidetään kovana lajina. Empatian vetäminen tähän yhteyteen kuulostaa pehmoilulta. Niina Majaniemi on osallistunut juoksukisoihin ympäri maailmaa. Hänen kokemuksensa mukaan sekä juokseminen että empatian harjoittaminen tuovat hyvän olon, mikä onkin totta.

Tartuin kirjaan innolla, koska rohkenen pitää itseäkin maratoonarina yhdeksän maratonin ja parinkymmenen puolimaratonin kokemuksellani. Aloitin aktiivisen kestävyysjuoksun täytettyäni 50 vuotta. Ikääntymisen tullessa vastaan olen nyt saanut Niinan julkaisemista harjoituspäiväkirjoista innostusta jatkaa harrastusta systemaattisemmin ja armollisemmin.

Empatiaa ei vain mukavuuden vuoksi

Toimin nyt varsinaisen työurani (HR ja henkilöstöjohtaminen) jälkeen yrittäjänä ja työuravalmentajana. Kuulen varttuneiden työntekijöiden kokemuksia johtamisesta ja ylipäätään työelämästä. ”Mukava pomo” ei juurikaan esiinny näissä kertomuksissa. Minua hämmästyttää, mikseivät esihenkilöt huomaa kokeneiden työntekijöidensä potentiaalia, kuuntele heitä ja ennen kaikkea kohtele heitä arvostavasti.

Niina Majaniemen mukaan johtajuuden muutos ei ole tullut siksi, että halutaan olla mukavia. Se on tullut, koska ihmiskäsitys on muuttunut: johtamistyyliä on muutettava tuottavammaksi. Empatia on kriittinen kyky kaikilla johtamisen tasoilla. Kun ymmärtää toisen ihmisen lähtökohdat, voi helpommin ja vahvemmin myötävaikuttaa häneen. Menestyvät johtajat keskittyvät työntekijöidensä vahvuuksiin ja oikeasti arvostavat heitä. Psykologinen turvallisuus lisää innovaatioita ja sitoutumista. Jokainen suuri idea tarvitsee empaattisen ympäristön tullakseen kuulluksi ja nähdyksi.

Osatavoitteet johdattavat maaliin

Maratonin juokseminen on yhtä paljon henkinen kuin fyysinenkin suoritus. Sille valmistautuminen on tavoitteellista. Myös työelämässä itsensä johtaminen on suunnittelua, tavoitteiden asettamista ja hyväksi havaittujen toimenpiteiden toistamista. Henkiset välietapit auttavat molemmissa. Kilometrien samoin kuin työviikkojen pilkkominen osiin johdattavat maaliin.

Kirjan keskeinen viesti on, että empatia on paljon muutakin kuin myötäelämisen taitoa kriisitilanteessa – ja, että tätä taitoa voi ja kannattaa opetella! Kun empatiataitojen ”työkalupakki” on hyvin varustettu, myös asiakassuhteet sujuvat, ihmiset viihtyvät ja yrityksen tulos paranee.

Kirjaan kannattaa tarttua

Tietokirjaan tarttuessani selaan ensiksi läpi sisällysluettelon, joka tässä tapauksessa ei avaa kirjan sisältöä riittävästi. Henkilöhaastattelut olisi voinut ryhmitellä. Kirjan sanoma olisi ollut mahdollista tiivistää, koska kirjan loppupuolella on jonkin verran toistoa ja ihan tyhjiäkin sivuja.

Joka tapauksessa Niinan matkaan kannattaa lähteä ja lukea tämä innostava kirja kannesta kanteen: se voi muuttaa elämäsi kaikilta osin henkisesti sekä fyysisesti. Suosittelen kirjaa kaikille työelämässä puurtaville – eikä pelkästään kestävyysjuoksijoille.

Niina Majaniemi: Työelämän maraton ja empatia. 210 s. Aviador Kustannus 2021.

Kirjan löydät täältä

Tekijä: Niina Majaniemi
Ilmestymisaika: Lokakuu 2021
Sivumäärä: 210