01.04.2022

Tietokirja-arvostelu: Suorittajan mieli – Vapaudu ylikontrollista

Arvostelun kirjoitti Marketta Rantama, yrittäjä, ura- ja työhyvinvoinnin valmentaja, tietokirjailija, www.markettarantama.fi

Ylikontrolliin taipuvainen mieli

Suorittajan mieli – Vapaudu ylikontrollista. Emilia Kujala, Otava 2021, 238 sivua

Tartuin psykoterapeutti, sosiaalipsykologi (VTM) Emilia Kujalan kirjaan suurella mielenkiinnolla. Tarkastelen elämää täältä kolmannen iän näkökulmasta, jossa menneisyys, sekä työura että muu elämä avautuvat uudessa valossa. Kirjan avulla voin läpivalaista omia toimintamalleja ja käyttäytymistä. Kirja haastaa arvioimaan omaa elämää ylisuorittajan näkökulmasta: Olenko ylisuorittaja? Olisiko ollut joskus aika pysähtyä ja hakea apua? Olenko myöhässä, voisiko sen aika olla nyt kolmannessa elämänvaiheessa?

Emilia Kujala on ammentanut kirjaansa luotettavasti teoreettisia lähtökohtia ja ottanut mukaan käytännön työkaluja erilaisista terapiamuodoista. Lisäksi hän on haastatellut kokemusasiantuntijoita ja tuonut kirjaan oman äänensä psykoterapeuttina ja myös ylikontrolliin taipuvana suorittajaihmisenä. Kirjassa on kattava sisällysluettelo ja se etenee loogisesti avaten lukijalle uusia oivalluksia.

Korkean toimintakyvyn masennus

Olen tehnyt työurani henkilöstöasioiden parissa ja olen kohdannut työuupumuksen pysäyttämiä ihmisiä. Minulle Emilia Kujalan kirjassa on uutta ”korkean toimintakyvyn masennus”, joka on ammattilaisillekin vaikea tunnistaa. Tätä poteva ei kärsi toimintakyvyn laskusta: hän nousee aamuvarhaisella töihin, hoitaa asiansa ja tapaa ystäviä. Ylikontrolliin taipuvainen voi kuitenkin olla masentunut, eikä hänen lähipiirinsä tai terveydenhuollon ammattilaiset huomaa asian todellista tilaa.

Mikä sitten on vialla? Ihminen ei osaa pysähtyä jatkuvan tekemisen sijaan, ilmaista tunteita, tarpeita ja rajoja jatkuvan miellyttämisen sijaan. Tulla nähdyksi haavoittuvana ja tarvitsevana. Hän voi vaikuttaa ulospäin aikaansaavalta ja pärjäävältä, vaikka kärisisi masennuksesta, ahdistuksesta ja vaikeudesta sietää epävarmuutta.

Uusi näkökulma psykoterapiaan

Kujala raottaa ovea psykoterapiaan uudesta näkökulmasta. Ylikontrolliin taipuvainen on terapiassa mallioppilas, jolle toipuminen on suoritus muiden joukossa. Hän asettaa tavoitteita ja odottaa ajankohtaa, jolloin hän olisi täysin toipunut. Terapia ei auta, koska nekin asiat, jotka olisivat äärimmäisen hyödyllisiä alkavat toipumisen sijaan palvella suorittamista.

Meille viestitään monesta suunnasta, että myötätunto itseä kohtaan on tärkeää ja läsnäoloharjoitukset tepsivät, kunhan vain harjoittelet. Hyvä ihminen kehittää jatkuvasti itseään myös kyvyssään pysähtyä, olla lempeä ja armollinen itseä kohtaan. Ylisuorittajan mieli ei helpolla tähän taivu ja siksi hän kokee riittämättömyyttä, jota kompensoidaan suorittamalla lisää.

Matkaopas reippauteen sairastuneille

Kirja ei ole self-help -opas, jonka lukemalla selätät ylisuorittamisen ja itsekontrollin. Kirja antaa sanoja sille, mitä koemme, jotta ymmärtäisimme itseämme ja tulisimme ymmärretyksi. Asettuisimme itsemme puolelle. Suosittelen kirjaa lempeäksi matkaoppaaksi meille kaikille reippauteen sairastuneille.

Emilia Kujalan aikaisemmat teokset Tunteella Häpeä ja Tunteella Kateus, Otava, 2020)

Emilia Kujala oli Ylen Perjantai-ohjelman vieraana 25.3.2022