30.05.2022

Tietokirja-arvostelu: Rohkea organisaatio – Turvallinen työyhteisö menestyy

Rohkea organisaatio – Turvallinen työyhteisö menestyy
Nina Rinne, Alma Talent 2021, 296 sivua

Työyhteisön psykologinen turvallisuus mahdollistaa pitkät, laadukkaat työurat ja hiljaisen tiedon jakamisen. Psykologinen turvallisuus on edellytys toimivalle vuorovaikutukselle, jossa uskallamme kohdata toisemme avoimesti ja aidosti – myös eri sukupolvien edustajina. Ikäjohtamisesta innostuneena tartuin Nina Rinteen kirjaan ”Rohkea organisaatio – turvallinen työyhteisö menestyy ”.

Nina Rinne lähestyy kirjassaan psykologista turvallisuutta monipuolisesti. Käsissä on tietokirja, johon on taitavasti punottu onnistuneen työelämän punainen lanka. Kirja tarjoaa oppimispolun: lähdetään liikkeelle tieteellisestä näkökulmasta ja päädytään itsereflektoinnin kautta kehittämiseen, jopa lohdullisen matalalla lähtötasolla: Mitä, tehdä, jos työpaikalla ei edes uskalleta ottaa puheeksi psykologista turvallisuutta?

Rinteen tuntuma työelämään on realistinen, ja hän onnistuu välttämään ylipositiivisen sanahelinän. Kirja antaa työkaluja, jotka luovat raamit yhteiselle keskustelulle. Hän kiteyttää: turvallinen organisaatio syntyy rohkeasta johtajuudesta.

”Me skannaamme alitajuisesti rooliamme ryhmässä. Koemme olomme turvalliseksi, jos tunnemme arvostusta”, sanoo Rinne ja puhuu tutusta ilmiöstä ”vaikutelman hallitsemisesta”. Kysymys on energiasta, millä osallistumme ryhmän toimintaan. Koettu arvostuksen lasku vähentää energiaa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi, jolloin energia hupenee itsemme suojeluun. Luottamuksen rakentaminen on avainasemassa. Valitettavan usein kokeneen työntekijän energian annetaan hiipua hänen joutuessaan uransa loppupuolella sivuraiteelle. Viisas esihenkilö on aktiivisessa vuorovaikutuksessa eläkeikää lähestyvän työntekijän kanssa, jotta tavoite ei lipsahda työstä eläkkeen odotteluun.

Rohkea organisaatio ei ole olotila eikä edusta ”kiva kiva -kulttuuria”; se todentuu valintojen ja tekojen tasolla ja rakentuu keskustelussa, kun ihmiset tulevat toisilleen kuulluksi ja kohdatuiksi ja valitsevat puhumisen vaikenemisen sijaan. Yksilö osaa ja uskaltaa laittaa rajat itselle ja toisille sekä pyytää apua, kun ei ymmärrä, osaa tai jaksa. Rohkeus on epävarmojen asioiden esiin nostamista ja uusien asioiden kokeilua, vaikka epäonnistuminen pelottaa. Suurimmillaan rohkeuden ytimessä on omien tunteiden ja kokemusten kohtaaminen.

Eläkeiän lähestyessä työpaikan konkaria työnnetään helposti ”eläkkeen odotushuoneeseen”, vaikka hänellä olisi halua ja kykyä antaa panoksensa työyhteisön toimintaan. Vuorovaikutuksen laatua on hyvä arvioida: riittääkö psykologinen turvallisuus aitoon pohdintaan työn sisällöstä - missä roolissa tämä kokenut työntekijä voisi antaa parhaimpansa ja jakaa hiljaista tietoansa?

Suosittelen Nina Rinteen teosta johtajille, esihenkilöille ja työntekijöille, olivatpa he missä tahansa työuran vaiheessa. Erityisesti minua ilahduttaa, että kirjaan on nostettu mukaan itsemyötätunto työelämän supervoimana. Ihminen hyväksyy virheet itsessään eikä odota täydellisyyttä toisiltakaan. Omien arvojen tutkiminen on elämänmittainen harjoitus. ”Sisäinen turva” on hyvä matkakumppani läpi muuttuvan, turbulentinkin työelämän ja auttaa johtamaan itseään myös uuteen aktiiviseen elämänvaiheeseen.

Arvostelun kirjoitti Marketta Rantama, ura- ja työhyvinvoinnin valmentaja, tietokirjailija, HENRYn Pohjois-Savon alueverkoston 2. vetäjä
www.markettarantama.fi