05.10.2022

Tietokirja-arvostelu: Eroon työuupumuksesta. Jaksamisen johtaminen työpaikoilla

Eroon työuupumuksesta
Jaksamisen johtaminen työpaikoilla

Tanja Lappi, Alma Talent 2022, 233 sivua

Yli 40 vuoden työeläke- ja HR-työkokemukseni perusteella luulin tietäväni lähes kaiken työuupumuksesta. Niinpä tartuin Tanja Lapin tietokirjaan hiukan skeptisin miettein. Eikö työuupumus käsitteenä ole jo tyhjentävästi selostettu? Uuvuttaako uupumuksen jatkuva esillä pitäminen jo itsessään?

Tanja Lappi nostaa asian uudelle tasolle. Ensiksi hän täsmentää asian tarkasti: ”Miksi on tärkeää erottaa työuupumus muista uupumusta aiheuttavista elämäntilanteista?” Työuupumuksen juurisyyt paikantuvat työhön ja työpaikoille ja siksi on valittava oikeat työkalut tilanteen korjaamiseksi.

Toiseksi Tanja Lappi laajentaa työuupumuksen yksilön ongelmasta koko työpaikkaa koskevaksi haasteeksi. ”Työuupumus ei johdu yksilön valuviasta, vaan kyse on aina koko työpaikkatason ongelmasta”, hän kiteyttää.

Kolmanneksi hän lanseeraa käsitteen ”jaksamisen johtaminen” ja nostaa sen johtoryhmän agendalle, ”Työpaikalla jaksamisen johtamisesta vastaa yrityksen ylin johto. Johto asettaa henkilöstön jaksamiseen liittyvät tavoitteet ja mittarit ja seuraa tavoitteiden saavuttamista säännöllisesti.” Jaksamisen johtamisen tärkein toimija on esihenkilö, joka on valmennettava hyvin tehtäväänsä. Esihenkilö auttaa työn organisoinnissa ja hallinnassa sekä varmistaa onnistumisen kokemukset. Kyse on arkipäivän johtamisesta, joka onnistuessaan ehkäisee työuupumusta. HR:n tehtävänä on tukea.

Kirja lisää ymmärrystä siitä, mistä työuupumuksessa on todella kysymys. Se erittelee riskitekijät työssä ja työpaikalla: työn elementit, työtavat ja yksilölliset ajattelu- ja toimintamallit. Ihminen ei aina itse tunnista oireiluaan työuupumukseksi. ”Huipputyyppi, tiimin avainhenkilö on aina riskissä työuupua, koska hänet halutaan moneen mukaan.” Esihenkilön tulee olla valppaana, koska huipputyyppi ei näytä väsymystään; hän haluaa pitää kiinni omista töistään ja vastuistaan.

Jokainen työntekijä on myös itse vastuussa omasta jaksamisestaan. Psykologisesti turvallisessa työyhteisössä on oma jaksaminen voidaan ottaa puheeksi. Näin työuupumuksen juurisyihin on mahdollista päästä käsiksi hyvissä ajoin. Avoin, aktiivinen vuorovaikutus esihenkilön ja työntekijän välillä on avain myös työuupumuksen tunnistamiseen ja ehkäisyyn.

Tanja Lapin jaksamisen johtamisen toimintamalli sitoo yhteen monien työhyvinvoinnin tutkijoiden saavutukset. Minua ilahduttaa, että kirjassa mainitaan Juhani Ilmarisen Tyky-talo, Marja-Liisa Mankan, Jari Hakasen Guy Ahosen ja monien muiden näkemykset. Tanja Lappi valottaa tietä työuupumuksesta kohti jaksamisen johtamista näiden pohjalle hiotuin askelmerkein HR-dataa hyväksikäyttäen, johtoryhmän asettamalla jaksamisen johtamisen tahtotilalla ja tavoitteilla sekä oikeiden toimenpiteiden valinnalla ja seurannalla.

Tanja Lapin tietokirja on miellyttävä kovakantinen teos, joka kestää useammatkin lukukerrat ja selaukset. Suosittelen teosta jokaisen työpaikan käsikirjastoon; mennään rohkeasti kohti kirjan tavoitetta: ”Parannetaan Suomi työuupumuksesta työpaikka kerrallaan!”


Arvostelun kirjoitti Marketta Rantama, ura- ja työhyvinvoinnin valmentaja, tietokirjailija, Henryn Pohjois-Savon alueverkoston vetäjä
www.markettarantama.fi