22.04.2025
Työn merkityksellisyyttä vahvistamaan yhdessä, työn arjessa
Työn merkityksellisyys on noussut viimeisinä vuosikymmeninä kuumaksi teemaksi, joka kiehtoo paitsi tutkijoita, myös työntekijöitä, johtajia ja työelämän kehittäjiä. Merkityksellisyyttä toivotaan ja tavoitellaan työssä ja moni työpaikka lupaa tarjoavansa työntekijöilleen merkityksellistä työtä. Lupauksen lunastaminen tai merkityksellisyyden kehittäminen ei ole kuitenkaan aivan helppoa, koska merkityksellisyyden kokemukset ovat moniulotteisia, yksilöllisiä ja eksistentiaalisia. Samaan aikaan ne ovat – ehkä hieman paradoksaalisestikin – työympäristöön, työtehtäviin ja työn olosuhteisiin kytkeytyneitä.
Merkityksellisyyden tukemiseen työpaikoilla on kuitenkin monia mahdollisuuksia, vaikka se ei aivan halki/poikki/pinoon-hommaa olekaan. Merkityksellisyyttä voidaan tukea esimerkiksi vahvistamalla organisaatiokulttuuria, jossa huomioidaan työntekijöiden merkityksellisyyden kokemukset ja pidetään niitä arvossa. Yksilöllisyydestä huolimatta työntekijöiden merkityksellisyyden kokemuksista voi erottaa niissä usein toistuvia avainelementtejä, ja niinpä esimerkiksi positiivista kontribuution tunnetta, autonomiaa ja yhteenkuuluvuutta tukemalla työpaikoilla tullaan vahvistaneeksi myös merkityksellisyyden kokemuksia.
Hiljattain tutkijat ovat nostaneet keskeiseksi ajatuksen sosiaalisesti rakentuvasta työn merkityksellisyydestä. Työn merkityksellisyyttä syntyy, kun ihmiset ilmaisevat työn lomassa toisilleen esimerkiksi huolenpitoa, arvostusta ja turvaa. Samoin työntekijöiden arkiset kokemukset voivat muuntua merkityksellisemmiksi vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa – kokemusten merkityksellisyys voi rakentua tai nakertua sen perusteella, miten muut suhtautuvat niihin. Näin vaikkapa arkiset kohtaamiset asiakkaiden kanssa korostuvat merkityksellisinä, kun niihin tarkentuu eri tavalla huomiota kuin arkisten autopilottilasien läpi.
Tällainen tutkimustulos kätkee sisälleen upean mahdollisuuden merkityksellisyyden työyhteisölähtöiseen tukemiseen työpaikoilla. Työyhteisöissä käydyt dialogit, etenkin jos niissä päästään jakamaan merkityksellisyyden kokemuksia, voivat toimia yhteisinä tiloina, joissa merkityksellisyyden kokemuksia tunnistetaan, jaetaan ja vahvistetaan vuorovaikutuksessa. Samalla yhteinen merkityksenanto ja jaettu dialoginen hetki voivat jo itsessään olla merkityksellisiä kokemuksia! Yhteiset merkityksenannon tilat tarjoavat myös mahdollisuuden järjestyä ja muuttaa työelämää yhdessä merkityksellisempään suuntaan.
Työelämän säpäleisyys, hektisyys ja paineet ovat kuitenkin valitettavan tuttuja suurelle osalle ihmisiä, eikä niiden keskellä ole aivan helppoa pysähtyä merkityksellisyyskeskustelujen ja -kokemusten äärelle. LUT-yliopistossa on tutkittu työn merkityksellisyyttä, jolloin kävi ilmi, että työpaikoilla ei juurikaan keskustella työn merkityksellisyydestä - mutta työyhteisöissä kaivataan tällaista keskustelua. Tutkimuksen pohjalta on LUT-yliopistossa kehitetty pelillinen keskustelun väline, joka auttaa työyhteisöjä kokoontumaan merkityksellisyyden leirinuotioiden äärelle.
Kortisto nojaa tutkittuun tietoon ja tutkimusaineistoon ja se on jäsennelty niin, että temaattisesti kortistossa käsitellään paitsi merkityksellisyyttä ja merkityksettömyyttä yleisesti, myös niitä rakentavia elementtejä, kuten yhteenkuuluvuutta, kontribuutiota ja omaehtoista kehittymistä työssä. Kortisto rakentuu myös yhteistutkijuuden tutkimusmetodologian perustalle, jossa korostetaan tietämyksen ilmenevän ihmisissä moninaisissa muodoissa – faktoihin perustuvan tiedon lisäksi kokemuksina, käytäntöinä ja esteettisten elämysten mukanaan tuomina tulkintoina. Kortistossa kaikki nämä tiedon muodot otetaan huomioon.
Työn M&M-kortiston käyttöön ei tarvita konkreettista leirinuotiota, vaan vain hetki aikaa työn arjen lomassa, paikka, jossa jutella ja ihmisiä, jotka mielivät päästä keskustelemaan työn kokemuksista ja merkityksellisyydestä. Lisätietoja tutkimuksesta ja M&M kortiston eri versioista saa ottamalla yhteyttä blogin kirjoittajaan.
Suvi-Jonna Martikainen
Erikoistutkija (FT, TIO) / Senior Researcher (PhD, Drama Instructor)
LUT-yliopisto/ LUT University
School of Engineering Sciences
Lahti, Finland
Puh./Tel. +358 40 356 9645
suvi-jonna.martikainen@lut.fi