10.04.2025

Sydän ja taito: järjestötoiminnan johtamisen ydin

Maailma ympärillämme muuttuu kaiken aikaa, ja muutoksen vauhti kiihtyy. Avun tarve ympärillämme kasvaa ja monimuotoistuu. Monet kansalaisjärjestöt tarjoavat vaikuttavaa ja laadukasta apua tukea tarvitseville. Yhteiskunnan toimintaympäristöä, nousevia signaaleita ja avun tarpeen muutoksia tulee seurata aktiivisesti, ja niihin tulee reagoida ripeästi. Uusiutuminen ja toiminnan aktiivinen kehittäminen ovat järjestötyössä välttämättömiä. Kansalaisjärjestöjen työtä tarvitaan tässä ajassa enemmän kuin koskaan. 

Johtaminen ja johtajuus ovat muuttuneet tällä vuosituhannella radikaalisti. Myös monessa järjestössä johtamisessa suositaan yhä vahvemmin yhdessä tekemistä ja valmentavaa otetta. Johtaminen on palvelutehtävä. Järjestötoimintaa johdetaan sydämellä. Johtajan natsoja kantavan tärkeä tehtävä on varmistaa johdettavien onnistuminen omissa tehtävissään. Yllättävissä tilanteissa kuten äkillisissä kriiseissä tarvitaan edelleen ripeää johtajuuden haltuunottoa ja jämäkkää johtamistapaa.

Kansalaisjärjestöissä tärkeässä roolissa ovat vapaaehtoiset toimijat: he, jotka haluavat auttaa ja antavat aikaansa pyyteettömästi. Järjestöissä vapaaehtoiset, yhteisöt ja työntekijät työskentelevät yhdessä. Kun johdamme vapaaehtoisia ja heidän toimintaansa, johdamme hyvin monimuotoista joukkoa ihmisiä. Vapaaehtoisilla on erilaisia taustoja, osaamista, taitoja, koulutuspohjaa ja elämänkokemusta. Heidän halunsa auttaa kumpuaa monista eri lähtökohdista. Avainkysymyksiä vapaaehtoisten johtamisessa ovat: mikä on kunkin motivaatio, mikä saa ihmisen tekemään vapaaehtoistehtäviä ja miksi hän on mukana juuri meidän järjestömme toiminnassa.

Vapaaehtoisia ei voi johtaa narulla työntäen. Ei ole myöskään mahdollista antaa vain yhtä kaikissa tilanteissa ja kaikkien ihmisten kanssa toimivaa yksinkertaista ohjenuoraa johtamiseen. Johtaminen on herkkyyslaji; erityistä taitoa tarvitaan vapaaehtoisten johtamisessa. Johtajan tärkeä ominaisuus on tunneäly; on aistittava tunnelmia ja tilanteita herkällä korvalla. On tunnettava ihmiset, joiden kanssa toimimme. On oltava valmiutta puuttua asiattomaan toimintatapaan ja ratkaista kumpuavia ristiriitoja. Omaa johtamiskulttuuria ja johtamisen käytäntöjä tulee sopeuttaa kulloisenkin tarpeen ja tilanteen mukaan. Johtamisessa on monesti kyse viestinnästä. Ihmisten kanssa, kun toimimme, tarvitaan erinomaisia viestintä- ja vuorovaikutustaitoja.

 

Päivi Vuorimaa, KTM, CBC, MTi

Olen toiminut johtotehtävissä useissa yrityksissä ja järjestöissä, viimeksi SPR Helsingin ja Uudenmaan piirin toiminnanjohtajana 2021-2025.

Seuraa sarjaani ”Johtamisen hiotut timantit” LinkedInissä. Jaan sarjassa oivalluksiani johtamiseen ja esihenkilötyöhön työurani varrelta, toimittuani 13:ssa eri organisaatiossa ja 22:ssa luottamustehtävässä.