15.04.2025
Mielen ja ajattelun voima – avain sisäiseen muutokseen
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mitä kaikkea mielesi tekee taustalla työpäivän aikana? Vaikka työt hoituvat ja kokoukset etenevät, taustalla pyörii ajatusvirta, joka vaikuttaa siihen, miltä tekeminen tuntuu. Se ohjaa valintojasi, sävyttää kohtaamisia ja muokkaa kokemustasi työstä – usein täysin huomaamatta.
Päivässä syntyy jopa 80 000 ajatusta, ja suurin osa niistä on tuttuja: "Miksi en osaa?", "Taas unohdin", "Tämä ei kuitenkaan onnistu." Monet meistä kantavat rajoittavia uskomuksia ja automatisoitua sisäistä puhetta, joka ei tue jaksamistamme – vaan nakertaa sitä hiljalleen. Ajatusten sävy ei ole yhdentekevä – ne luovat kokemuksemme hetkestä ja ohjaavat reaktioitamme. Ja kun kokemukset toistuvat, ne alkavat muokata todellisuutta, jossa elämme.
Ajattelun voima ja sen vaikutus
Ajattelua ei voi täysin kontrolloida, mutta siihen voi oppia vaikuttamaan. Kun ymmärrämme paremmin alitajunnan toimintaa ja mielen "sääntöjä", voimme alkaa muuttaa sitä, miten puhumme itsellemme. Pienillä, tietoisilla muutoksilla on usein suuri vaikutus: ajatus, joka aiemmin lannisti, voi alkaa kannatella.
Kyse ei ole pelkästään positiivisuudesta. Kyse on yhteistyöstä oman mielen kanssa – ja sen ymmärtämisestä, miten kieli, mielikuvat ja toistot rakentavat meille maailmaa, jossa elämme. Kun sanoja ja tulkintoja muuttaa, myös maailma ympärillämme alkaa muuttua.
Moni tunnistaa itsessään ajattelumalleja, jotka alkavat lauseilla "Minun on pakko", "En voi koskaan" tai "Tällainen minä nyt vain olen". Ne ovat harvoin faktoja – useammin opittuja uskomuksia, jotka ovat joskus olleet hyödyllisiä, mutta nyt rajoittavat meitä. Kun näihin uskomuksiin pääsee käsiksi, syntyy tilaa valita toisin ja luoda uudenlaista todellisuutta.
Mielen muokkaaminen – mahdollisuus ja hyöty
Ajattelu muovaa tunne-elämää, vaikuttaa kehollisiin reaktioihin ja ohjaa päätöksentekoa. Mielen muokkaaminen ei ole pelkkää itsensä kehittämistä – se on myös hyvinvoinnin, jaksamisen ja ihmissuhteiden tukemista. Myös työelämässä.
Kun mieli on jatkuvassa kuormitustilassa, se alkaa kaventaa näkökulmia, lisää ärtyneisyyttä ja vaikeuttaa palautumista. Mutta kun opimme tekemään tilaa uusille näkökulmille ja rakentamaan ajatuksistamme liittolaisia, voimme vaikuttaa työpäivän tunnelmaan – ja koko työyhteisön ilmapiiriin.
Pelkästään sanojen muuttaminen voi vaikuttaa siihen, millainen vire päivästä syntyy. Kun ajatus "Tämä on mahdoton tehtävä" muuttuu muotoon "Tämä vaatii uudenlaista lähestymistapaa", aivot aktivoituvat eri tavalla. Mieli ei tarvitse täydellistä uskoa – vain suunnanmuutoksen.
Yhteistyötä oman mielen kanssa
Ajattelun kehittäminen ei ole nopea sprintti, vaan oppimisen ja oivalluksen matka. Se vaatii tietoisuutta, toistoa ja uteliasta asennetta omaa sisäistä maailmaa kohtaan. Mutta sitä ei tarvitse tehdä yksin.
Jos haluat ymmärtää, miten ajatuksesi vaikuttavat kokemukseesi – ja miten niistä voi tulla vahva tuki omalle tekemisellesi – HENRYn webinaari Mielen voima – avain sisäiseen muutokseen 28.5.2025 klo 9:00-10:00 tarjoaa näkökulmia, harjoitteita ja työkaluja juuri siihen.
Virpi Karjalainen
Director and Country Lead for Nordic Countries, Spark