15.04.2025
Kulttuuri – kasvun este vai edistäjä?
Mitä jos voisimme olla aidosti ylpeitä suomalaisesta työelämästä ja johtamisesta – ei vain pohjoismaisessa vertailussa, vaan globaalisti? Jos meillä olisi kaikkialla kasvun ja kehittymisen kulttuuri, jossa ihmiset kokevat merkityksellisyyttä ja yhteenkuuluvuutta, saavat loistaa omalla tavallaan ja jossa jokainen voi sekä antaa että saada tukea yhteisessä tekemisessä? Toisiko se talouskasvua?
Varmasti se parantaisi kilpailukykyä ja hyvinvointia. Kyvykkyys, omaehtoisuus ja yhteisöllisyys luovat perustan siihen, millaiseksi työelämän kokemus muodostuu ja millaisia innovaatioita aikaansaadaan. Kun nämä tarpeet huomioidaan aidosti, syntyy vahva perusta sekä yksilön että organisaation kasvulle.
Kasvun kulttuurin luominen on johtamiskysymys. On haastavaa johtaa liiketoimintaa ja henkilöstöä epätietoisuudessa ja jatkuvassa myllerryksessä. Onkin välttämätöntä oppia luovimaan eri tilanteissa, löytämään nopeasti uusia ratkaisuja liiketoimintaan ja samalla rauhoittamaan organisaatiota tuottavuuden säilyttämiseksi. Luottamusta, läsnäoloa ja yhteistyötä tarvitaan selviytymiseen ja kasvuun!
Tarvitsemme positiivista sisua ja kykyä johtaa kestävää liiketoimintaa
Elisabet Lahti on tutkinut yksilön sisua ja korostaa lujan ja lempeän sisun tasapainoa. Sama ajattelu toimii organisaatioiden tasolla. Tarvitsemme tahtoa ja innostusta, sinnikkyyttä ja rohkeutta tarttua toimeen sekä kykyä uudistua – mutta myös viisautta hidastaa, kuunnella ja rakentaa inhimillisesti kestäviä ratkaisuja.
Kirjassani SISU-malli kasvun ja hyvinvoinnin johtamiseen peräänkuulutan tätä samaa tasapainoa laajemmassa mittakaavassa. Yritykset tarvitsevat sisua, mutta ei pelkkää puristamista – vaan kasvua tukevia rakenteita ja johtamista, joka huomioi sekä tuloksen että ihmisen. Me tarvitsemme selkeyttä, intohimoa ja kulttuuria, jossa meillä on mahdollisuus menestyä.
HR-ammattilaisilla on merkittävä rooli uuden työelämän mahdollistajina. Kun HR toimii kulttuurin suunnannäyttäjänä, strategian sparraajana ja ihmisten kehittämisen kumppanina, rakennetaan pohjaa sille, että Suomi voisi todella olla johtamisen mallimaa ja paras paikka työskennellä.
Miten teillä huomioidaan organisaation perustarpeet? Onko positiivisella, kasvua edistävällä sisulla sijaa arjessa ja johtamisessa?
Lopulta kysymys kuuluu:
Millaisia valintoja teemme tänään, jotta huomenna olisimme askeleen lähempänä tätä yhteistä tavoitetta?
Lisää aiheesta HENRYn webibaarissa 21.5.2025 klo 9-10 – tervetuloa!
Pirkko Huhta, toimitusjohtaja, Innoras Oy