18.04.2024

Johda tehokkaammin motivaatioiden monimuotoisuutta

Novetoksen Uudistuva johtaja -barometrissä diversiteetin johtaminen nousi esille edellisvuotta voimakkaammin. Kun puhumme diversiteetistä, keskitymme helposti sellaisiin tekijöihin kuin ikään, sukupuoleen ja etniseen taustaan. Diversiteettikeskustelua olisi hyvä laajentaa myös mm. persoonien, ajattelutapojen ja motivaatioiden monimuotoisuuteen.

Tässä blogissa tarkastelemme monimuotoisuutta työmotivaatioiden näkökulmasta. McClellandin kolme motivaatioaluetta – saavutuksen tarve, yhteenkuuluvuuden tarve ja vallan tarve – voivat auttaa meitä ymmärtämään ihmisten yksilöllisiä taipumuksia ja johtamaan heitä viisaammin.

Saavutuksen tarve

Henkilöt, joilla on korkea saavutuksen tarve, ovat usein itseohjautuvia, tavoitteellisia ja etsivät jatkuvasti tapoja parantaa suoritustaan. Tämä motivaation lähde voi tuoda merkittävää dynaamisuutta työyhteisöön, kun nämä yksilöt pyrkivät tuloksellisuuteen ja tehokkuuteen.

Voit hyödyntää saavutuksen tarvetta asettamalla selkeitä, mitattavia tavoitteita ja palkitsemalla saavutuksista. Tämä ei ainoastaan motivoi korkean saavutuksen tarpeen omaavia työntekijöitä, vaan auttaa myös luomaan kulttuuria, jossa kaikki pyrkivät parhaaseen suoritukseen.

Yhteenkuuluvuuden tarve

Yhteenkuuluvuuden tarve korostaa yksilön halua tuntea itsensä osaksi ryhmää ja työyhteisöä. Henkilöt, jotka arvostavat sosiaalisia suhteita ja ryhmässä toimimista, voivat edistää työpaikan yhteisöllisyyttä ja parantaa tiimien välistä yhteistyötä. He ovat usein niitä, jotka sitovat tiimin yhteen ja luovat positiivista työilmapiiriä.

Voit tukea yhteenkuuluvuuden tarvetta edistämällä avointa kommunikaatiota omassa tiimissäsi ja laajemmin. Tämä voi sisältää tiimien välisiä tapahtumia tai mentorointihankkeita, joissa yhteenkuuluvuutta arvostavat henkilöt voivat toimia mentoreina uusille tai vähemmän kokeneille työntekijöille.

Vallan tarve

Vallan tarve viittaa haluun vaikuttaa muihin ja ottaa johtoasema. Tämä voi ilmetä tarpeena ohjata projekteja, tehdä päätöksiä tai johtaa tiimejä. Henkilöt, joilla on korkea vallan tarve, voivat olla tehokkaita johtotehtävissä, missä he voivat suunnata ja motivoida muita kohti yhteisiä tavoitteita.

Valtamotivoituneita ihmisiä voit tukea antamalla heille autonomiaa ja vastuuta päätöksenteossa. Samalla on tärkeää varmistaa, että valtaa käytetään eettisesti ja muiden työntekijöiden etuja ajatellen, jotta vallankäyttö tukee organisaation kokonaistavoitteita ja -arvoja.

Monimuotoisuuden ymmärtäminen motivaatioteorioiden kautta auttaa sinua tunnistamaan yksilöiden motivaatioita, jolloin voit johtaa heitä helpommin ja tuloksellisemmin. Tämä ei ainoastaan paranna työyhteisön tehokkuutta, vaan myös luo inklusiivisemman ja tuottavamman työympäristön, jossa jokaisen vahvuuksia arvostetaan ja hyödynnetään.

Outi Tenhola, toimitusjohtaja, Novetos Oy
PsM, työnohjaaja, organisaatiokonsultti (FINOD) ja Lean black belt