04.03.2024

Tekoäly tulee HR-työn arkeen

Tekoäly on muuttumassa liiketoiminnan ja työelämän keskeiseksi voimatekijäksi, asettaen henkilöstöhallinnon ammattilaiset uudenlaisen jatkuvan oppimisen ja muutoshaasteen eteen. Tämän päivän HR-organisaation on kyettävä tekemään strategisia valintoja, jotka tukevat organisaation tekoälyosaamisen kehittymistä. Onnistuminen edellyttää paitsi teknologialukutaidon parantamista, mutta myös organisaation laajuista, yhteistä sitoutumista osaamisen kehittämiseen sekä uuden oppimiseen.

Tekoälyä koskevan lainsäädännön tuntemus on välttämätöntä. EU:n AI Act -lakiehdotus on edennyt komissiosta parlamenttiin äänestykseen huhtikuussa ja se tullee voimaan varovaisten arvioiden perusteella kesällä 2024.

HR-tiimien on pysyttävä ajan tasalla myös tekoälyä koskevista parhaista käytännöistä, jotta voidaan varmistaa, että esimerkiksi henkilötietojen käsittely tai palautteiden antaminen on lain mukaista. Esimerkiksi sosiaalinen pisteyttäminen on ehdottomasti kiellettyä EU:n alueella, samoin kasvojen tunnistus, mutta biometrinen tunnistaminen, kuten sormenjälkitunnistus on tulossa turvallisuusalalle.

Organisaation on syytä panostaa koulutukseen ja osaamisen kehittämiseen erityisesti, jos sen nykyinen tekoälyosaaminen on puutteellista. Tunnista myös tekoälyn ajatusjohtajat organisaatiossasi ja hyödynnä näiden aikaisten omaksujien intoa.

Koko organisaatio oppii

Organisaatio-oppimisen lainalaisuudet korostavat yhteisiä tavoitteita ja opiskelua sekä tiedon jakamista. Älykkäät organisaatiot hyödyntävät pilotteja, iteratiivisia menetelmiä sekä keskustelevaa otetta. Nämä ovat kustannustehokkaita tapoja kehittää organisaatiolle sopivia taitoja. Työskentelytapa vahvistaa myös työnantajamielikuvaa innovatiivisena ja eteenpäin katsovana organisaationa, jossa jokainen työntekijä kokee olevansa arvostettu, kuultu ja nähty.

Tavoitteena teknologialukutaito

HR-tiimin teknologialukutaidon merkitys korostuu: HR-ammattilaisten tulee ymmärtävää eri teknologioiden toimintaperiaatteet, jotta he voivat tehokkaasti hyödyntää niiden koko potentiaalia omassa asiantuntijatyössään. Tiimin osaamista kannattaa alkaa parantamaan nyt järjestämällä koulutuksia, työpajoja ja seminaareja sekä hyödyntämällä verkko-opiskelun mahdollisuuksia.

Päätökset tekee aina ihminen

Tärkeintä on osata soveltaa opittua arjen työhön. Moni toimistotyön osa-alue, kuten järjestelmien käyttö, lomakkeiden luonti, täyttäminen, päivittäminen ja tarkistus tullaan automatisoimaan. Vaikka tekoäly paahtaa vuorokauden ympäri töitä ilman taukoja ja lomia, päätökset tekee aina ihminen.

Työskentelytavat muuttuvat paljon

Monikielisen organisaation sisäisessä tekoäly kääntää jo nyt puhetta ja tekstiä. Osa työskentelytapojen muutoksista on merkittäviä, kun seminaarit ja johdon puheet voidaan toteuttaa teknisesti sovelluksilla kokonaan ilman kuvauksia ja puhujan läsnäoloa. Ohjelmistot dubbaavat ja simultaanitulkkaavat jo nyt 70 kieltä kerrallaan. Toisaalta kyberuhat muuttuvat ja turvallisuudesta huolehdittaessa on tunnistettava näiden nerokkaiden ohjelmistojen luomat kyber- ja deepfake-uhat.

Työn tehokkuus hyppää

Jos tulevaisuudessa toimistotyön tehokkuus nousee 40 prosenttia tekoälyn ansiosta, tulee eteen väistämättä tilanne, jossa on arvioitava, palkataanko eläköityvän työntekijän tilalle uusi henkilö, vai muutetaanko työn kulkua ja osaamisvaatimuksia samaan aikaan koko tiimissä. Juuri nyt voi olla vaikea edes hahmottaa, millaisia uusia rooleja ja taitoja tarvitaan tulevaisuudessa. Hereillä olo ja tilanteen seuraaminen kannattaa aloittaa jo nyt, vielä ei ole liian myöhäistä.

Rekryprosessi helpottuu

Käytännön HR-työssä tekoäly helpottaa jo nyt rekrytointiprosesseja automatisoimalla aikaa vieviä tehtäviä, kuten ansioluetteloiden seulontaa ja ensimmäisen vaiheen haastatteluja. Nämä ohjelmistot ovat kuitenkin kriittisiä, ja on oltava tarkkana, ettei ohjelmistojen hankintojen kautta synny esimerkiksi algoritmeistä johtuvaa syrjintää. Läpinäkyvyyden eteen pitää nähdä vaivaa. Usein päätökset uusista sovelluksista kannattaa tehdä moninaisessa tiimissä, jotta kaikki eri mahdollisuudet ja näkökulmat tulevat huomioiduksi. Käyttöönottovaihe voi viedä aikaa, mutta optimitilanteessa uusi teknologia vapauttaa rutiinitöistä ja antaa tilaa keskittyä esimerkiksi ehdokkaiden henkilökohtaisten ja ammatillisten ominaisuuksien arviointiin ja tietojen tarkistamiseen.

Tuleeko tekoälystä valvova silmä?

Työntekijöiden valvonta tekoälyn avulla herättää eettisiä kysymyksiä. Etätyötä tekevää voi jo nyt seurata Office-ohjelmistojen taustalla. Jos toisaalla yhtiön arvoissa on korkealla luottamus, niin seuranta voi olla eettisesti ristiriidassa periaatteiden kanssa. Muutokset edellyttävät avointa viestintää. On tärkeätä viestiä selkeästi, miten ja miksi tekoälyä käytetään henkilöstön työskentelyn seurantaan, ja varmistaa, että työntekijän yksityisyyden suoja ja muut oikeudet säilyvät.

Muutosvauhti on nopea

Muutosvauhti tekoälyjen kehityksessä on ollut viime vuonna todella nopeaa, ja sen vaikutukset ovat jo lähivuosina monitahoiset. Liikkeellä ovat isot muutosvoimat ja pääomat. Ei ole hyvä idea jäädä odottamaan johtoryhmän tai IT-osaston ohjeita. Jokaisen asiantuntijan ja tiimin pitää aktiivisesti tarkastella muutosten potentiaalisia vaikutuksia. Myös työntekijäryhmien etuvalvonta tulee olemaan murroksessa. Parhaassa tapauksessa organisaatiota ohjataan kohti tekoälyn hyödyntämistä vastuullisesti ja tehokkaasti paitsi omassa arjen työssä, myös ennakoiden koko organisaation ja yksilöiden parasta.

Lisää aiheesta HENRYn webinaarissa 10.4.2024 klo 9:00-10:00: Tekoälyä arjen HR-työhön. Tervetuloa mukaan!

Catarina Myllärniemi