15.06.2023

HR-osaajat painivat sovellusviidakossa – tarve järjestelmien integraatiolle on valtava

Yritysten henkilöstöhallinnossa on huomattava tarve sovittaa erilaisia sovelluksia yhteen. Yrityksemme teettämän kansainvälisen kyselytutkimuksen mukaan eurooppalaisella yrityksellä on käytössä keskimäärin 17 erilaista HR-sovellusta.

Sovellusten ja järjestelmien yhteensovittamiselle on kova tarve kaikkialla Euroopassa. Tutkimuksemme paljastaa, että useampi kuin joka toinen eurooppalainen yritys (54 %) pitääkin integroimista erittäin tärkeänä kuluvan vuoden painopisteenä.

Suomessa integraatiohalut ovat yhtä korkealla kuin muualla Euroopassa. Suomalaisyrityksistä 54,6 prosenttia pitää integraatiota erittäin tärkeänä prioriteettina.

Tiedot selviävät laajasta kyselytutkimuksesta, jonka yrityksemme teetti alkutalvella kuudessatoista Euroopan maassa. Kyselyymme vastasi kaikkiaan 4 833 työnantajaa ja 16 011 työntekijää.

Integraatiolle monia hyviä syitä

Kokemukseni mukaan käyttäjäystävällisyys on yksi tärkeimmistä syistä järjestelmien integraatiolle. Muita hyviä syitä ovat tehokkuuden lisääminen tietojenkäsittelyn nopeutuessa sekä tarve yhdistää tiedot helposti analyysien ja raporttien tueksi.

Tutkimuksemme paljastaa myös ilahduttavia asioita: henkilöstöasioissa teknologian käyttäminen jo suhteellisen yleistä. Kolme neljästä eurooppalaisesta työntekijästä käyttää jo digitaalisia HR-sovelluksia aktiivisesti. Neljä kymmenestä yrityksestä (41 %) tarjoaa työntekijöille esimerkiksi mobiilisovelluksen, josta he pääsevät keskitetysti eri HR-järjestelmiin.

Meidän suomalaisten on syytä olla ylpeitä mobiilitaidoistamme! Suomessa HR-asioiden hoitaminen älylaitteella nimittäin on yleisempää kuin muualla Euroopassa. Maassamme 44 prosenttia työntekijöistä käyttää jo digitaalisia HR-sovelluksia usein.

Työnantajat auttavat henkilöstöä digitaidoissa

Kokonaisuudessaan suomalaisten työntekijöiden digiosaamisen kasvattamisessa on vielä tekemistä.

Tutkimuksemme mukaan 39,2 prosenttia kaikista työikäisistä suomalaisista kertoo, että heillä on vaikeuksia pysyä mukana digitalisaatiossa. Eurooppalaisista työntekijöistä samanlaisia haasteita on noin 37 prosentilla. Haasteet koskevat kaikenikäisiä työntekijöitä, sillä tutkimustuloksissa ei ole merkittäviä eroja eri-ikäisten työntekijöiden välillä.

Onneksi yrityksissä tehdään ahkerasti töitä haasteiden ratkaisemiseksi. Useampi kuin joka kolmas eurooppalaisyritys kouluttaa henkilöstöään parantaakseen heidän digitaitojaan.

Suomessa koulutusta tarjotaan useammin kuin muualla Euroopassa. Täällä yli puolet (57,1 %) tarjoaa aiheesta koulutusta.

Tutkimuksemme paljastaa useita kehityskohteita, mutta kaikkiaan mielestäni nähdään jo tunnelin päässä enemmän valoa kuin pimeyttä. Yhä useammassa yrityksessä ymmärretään, että teknologia ei pelkästään voi auttaa lisäämään organisaation tehokkuutta.

Teknologia voi tukea työntekijöitä heidän työnsä arjessa ja henkilökohtaisessa kehityksessään. Tästä on hyötyä sekä työntekijöille että koko yritykselle pitkällä aikavälillä.

Hanna Mattinen, maajohtaja, SD Worx Finland