28.02.2023

Palkkatasa-arvon edistäminen työpaikoilla

Tasa-arvoinen palkkaus on perus- ja ihmisoikeus. Aina ei kuitenkaan ole selvää, mitä samapalkkaisuusperiaate ”samaa palkkaa samasta ja samanarvoisesta työstä” tarkoittaa. Organisaatiotasolla palkkojen määrittelyyn vaikuttavat useat eri asiat, kuten työ- ja virkaehtosopimukset sekä organisaatioiden omat palkkausjärjestelmät ja -käytännöt.

Yhteiskunnan tasolla yhä ilmenevän sukupuolten välisen palkkaeron kaventamisen keinoiksi esimerkiksi eri työmarkkinajärjestöillä on hieman erilaisia näkemyksiä. Työpaikkatasolla voidaan tehdä tiettyjä toimenpiteitä, mutta yhteiskunnan tasolla palkkaerojen kaventamiseen tarvitaan myös työmarkkinajärjestöjen yhteistyötä sekä mahdollisesti lainsäädännön tarkentamista.

Samanarvoinen työ -hanke

Toteutimme vuosina 2021–2022 sosiaali- ja terveysministeriön rahoittaman tutkimus- ja kehityshankkeen Samanarvoinen työ. Hankkeessa tarkasteltiin palkkausjärjestelmiä, työn vaativuuden arviointia ja sama palkka samanarvoisesta työstä -periaatteen toteutumista oikeudellisesta näkökulmasta, työ- ja virkaehtosopimuksissa sekä pilottiorganisaatioissa. Hankkeen toimenpidesuosituksista löytyy tehtävää sekä työpaikoille että lainsäätäjille ja työmarkkinajärjestöille.

Suomalaisista työ- ja virkaehtosopimuksista löytyy erittäin kattava kirjo palkkoja koskevia määräyksiä sekä palkkausjärjestelmiä. Yhdessä yrityksessä saattaa olla käytössä useita eri työ- ja virkaehtosopimuksia, joiden määräysten pohjalta selkeän, koko yritystä koskevan palkkapolitiikan rakentaminen voi olla haastavaa. Suomalaisesta lainsäädännöstäkin saattaa löytyä täsmentämistarpeita samapalkkaisuuteen liittyen. EU:lta uutta säätelyä aiheeseen liittyen on tulossa.

Mitä työpaikkatasolla voidaan tehdä?

Yksittäinen organisaatio voi toimia aktiivisesti palkkatasa-arvon edistämiseksi muun muassa rakentamalla oikeudenmukaista palkkausta tukevia palkkausjärjestelmiä sekä panostamalla laadukkaisiin tasa-arvosuunnitelmiin ja niihin liittyviin palkkakartoituksiin. On myös erittäin tärkeää, että työnantajilla on kattava tietämys oikeudellisesta säätelystä, joka koskee samapalkkaisuutta organisaatiotasolla.

Esittelemme HENRYn webinaarissa 4.4.2023 Samanarvoinen työ -hankkeen keskeisiä tuloksia ja annamme neuvoja, miten palkkatasa-arvoa voidaan käytännössä edistää työpaikoilla.

Sini Jämsén, Harri Hietala ja Johanna Maaniemi