07.02.2023

Mitä Baseball on opettanut rekrytoinnille?

"…he's got an ugly girlfriend. Ugly girlfriend means no confidence."

20 vuotta sitten ilmestyi kirja, joka mullisti urheilumaailman, ja erityisesti tavan rekrytoida pelaajia. Kirja on Michael Lewisin ‘Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game’.

Yllä oleva lainaus viittaa Oakland Athleticsin scouttien aikaisempaan tapaan arvioida pelaajia. Pelaajan puutteellinen itseluottamus näkyy tyttöystävän valinnassa, joka puolestaan kertoo vanhan liiton pelaajatarkkailijoille pelaajan kyvyttömyydestä olla voittaja. Mielikuvien ja -piteiden sijasta Athletics päätti keskittyä objektiiviseen tietoon ja dataan päätöksenteossaan. Ennenkuulumaton lähestymistapa auttoi joukkuetta saavuttamaan menestystä pienellä budjetilla. Samalla lähestymismalli muutti Major League Baseballissa tapaa, joilla joukkueet arvioivat ja valitsevat pelaajia.

Rajoittunut ja ongelmalähtöinen lähestymistapa on vaivannut rekrytointia muuallakin kuin urheilussa. 1900-luvun loppupuolella syntyi positiivisen psykologia liike vastavoimana oire- ja häiriökeskeiselle psykologialle. Positiivinen psykologia on innostunut siitä, mitä ihminen voi parhaimmillaan olla, ja miten elämässä pystyy kukoistamaan. Vahvuuskeskeinen rekrytointi on yksi positiivisen psykologian käytännön sovelluksista.

Rekrytoinnissa on helppo ottaa ongelmalähtöinen lähestymistapa. Houkutus piehtaroida ongelmissa ja keksiä syitä millä tavoilla ehdokas ei täytä vaatimuksia, on ilmeinen. Rekrytointi nähdään riskienhallintaoperaationa. Hyödyllisempää ja tuloksellisempaa on ajatella rekrytointi mahdollisuutena löytää organisaatioon uusia vahvuuksia ja aliarvostettua ylivoimaa.

Vahvuuspohjainen rekrytointi keskittyy ehdokkaan vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin, joita ehdokas tuo mukanaan tehtävään ja organisaatioon. Kehitysalueet ja osaamiskapeikot tuodaan reilusti esille. Pääpaino on kuitenkin sillä, kuinka hyvin henkilö soveltuu tehtävään ja organisaatioon, sekä mitä vahvuuksia tai lisäarvoa hän mukanaan tuo.

Moneyball kirjassa keskustelu jatkuu yllä olevan kohdan jälkeen:

- He can’t throw?
- What can he do?
- He gets to first base

Vahvuuksien kautta ylivoimaa.

Matti Jaakkola 

HENRY ry järjestää yhdessä Asselmointi Oy:n kanssa webinaarin vahvuuspohjaisesta rekrytoinnista keskiviikkona 22.3. klo 9-10. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä