04.01.2023

Homo Sapiens tietotyössä

Ihminen on optimoitu savanniympäristöön, ei tietoyhteiskuntaan. Jotta voisimme hybridityössä hyvin, on aika huomioida lajityypilliset ominaisuutemme paremmin.

Kuvitellaan luomuporsas. Tiedämme, että voidakseen hyvin sen pitää saada tonkia kärsällään, pureskella kaikenlaista ja kohentaa makuupaikkaansa ennen levolle menemistä. Tuotantoeläinten lisäksi myös lemmikkien kohdalla pyrimme huomioimaan niiden lajityypilliset ominaisuudet ja tarpeet.

Mutta miten on homo sapiensin laita? Hieman leikillisesti voimme todeta, että nykyinen tietoyhteiskunta on hyvin kaukana siitä ympäristöstä, johon evoluutio on meidät optimoinut. Liikuskelu valppaana metsästäen ja keräillen ja sen jälkeen istahtaminen leirinuotiolle rentoutumaan – voisiko nykypäivän toimintamme olla tästä nurinkurisempaa? Suoritamme kognitiivisesti haastavimmat tehtävämme istuma-asennossa loimottavaa sinivaloa tuijottaen, jonka jälkeen lähdemme lenkille ”nollaamaan aivot”.

Intensiivinen kognitiivinen kuormitus yhdistettynä aivan liian vähäiseen fyysiseen kuormitukseen aiheuttaakin monenlaisia ongelmia. Tietotulvaan ja kognitiiviseen ergonomiaan osataan jo kiinnittää huomiota.

Hälyttävää kuitenkin on, että fyysisen passiivisuuden kasvu – mitä UKK-instituutin tuorein liikemittausdatakin ilmentää – nousee harvoin keskusteluun työkyvystä puhuttaessa. Kuitenkin tutkimusnäyttö jatkuvan paikallaanolon vaikutuksesta sekä terveyteen että aivojemme suorituskykyymme on kiistatonta. Myös moni aktiivisesti liikuntaa harrastava viettää niin pitkiä aikoja paikallaan, että se vaikuttaa esimerkiksi kognitioon ja aineenvaihduntaan.

Etätyön yleistyminen on tuonut yhtälöön oman lisänsä. Ihminen on ennen kaikkea laumaeläin, joka arvioi jatkuvasti omaa asemaansa ryhmän keskuudessa; savannilla lauman hylkääminen olisi merkinnyt varmaa kuolemaa. Laumaantuminen eli työelämäkontekstissa tiimihengen kokemus jää helposti puolitiehen Teams-ympäristössä. Kenties tämä heijastuu myös sairauspoissaoloissa, joiden merkittävimmäksi aiheuttajaksi ovat nousseet mielenterveyssyyt.

Webinaarissamme 2+1 näkökulmaa hybridityön hyvinvointiin 25.1. klo 9 syvennymme näihin teemoihin ja tieteelliseen tutkimukseen näkemysten taustalla. Annamme myös ehdotuksia konkreettisille toimenpiteille, joilla sekä yksilö että organisaatio voivat luoda tietotyöympäristöstä homo sapiensille hieman sopivamman.


Kati Boijer-Spoof Heikinheimo ja Riikka Ilmivalta

Etätyön hyvinvointiopas (Bazar/WSOY 2022) -tietokirjan kirjoittajat
Virkisteri Oy