30.08.2021

Mikä avuksi, kun työntekijäpula hidastaa yrityksen kasvua ja kehitystä?

”Saisiko teiltä apua rekrytointiprosessiin, kun oma hakumme ei ole tuottanut tulosta? Meillä oli ilmoitus auki, mutta saimme huomattavasti normaalia vähemmän hakemuksia!” Tämä lause on tällä hetkellä rekrytoinnin ammattilaisille tuttuakin tutumpi. Työmarkkinat ovat jälleen keikahtaneet ympäri ja nyt useilla aloilla eletään jälleen työntekijöiden markkinoilla. Tilanne tuntuu elävän samassa tahdissa maailman taloustilanteen kanssa ja työntekijöiden saatavuus vaihtelee nopeissakin sykleissä Suomessa ja maailmalla. Osaajapula koskee tällä hetkellä monia aloja, mutta alakohtaisesti on toki suuriakin eroja.

Mikä sitten tällä hetkellä kääntää vaa’an viisarin työnhakijoiden vahvuudeksi? Syitä on varmasti monia ja ne vaihtelevat aloittain ja alueittain. Covid-19-pandemia on varmasti antanut oman lisämausteensa tähänkin asiaan. Puolitoista vuotta takaperin rekrytointimarkkinat hiljenivät hetkellisesti kuin salamaniskusta. Yritykset vetivät jo lähes valmiita rekrytointiprosesseja jäihin ja hakijat perääntyivät hauista. Ei uskallettu tehdä ratkaisuja puolin eikä toisin. Kun maailma ryhtyi avaamaan verhojaan, virkistyi myös rekrytointimarkkinat. Pullotettua tarvetta lähdettiin täyttämään ja se näkyy kasvaneina rekrytointimäärinä. Samaan aikaan pandemian kanssa on jossain määrin opittu jo elämään ja rekrytointimarkkinoillakin uskalletaan taas katsoa eteenpäin. Yritykset tekevät uusia rekrytointipäätöksiä varmistaakseen kasvun ja usko tulevaisuuteen on jälleen konkreettisempaa. Kaikki tämä näkyy niin, että monilla aloilla on paikkoja auki hyvin runsaasti: työnhakijoilla on mistä valita.

Tilanne ei ole millään lailla uusi tai ehkä edes yllättävä, mutta monelle yritykselle se on vähintäänkin kimurantti. Miten mahdollistaa kasvu ja kehitys, jos avainpaikkoja ei saada täytettyä? Tämän kysymyksen eteen rekrytoinnin ammattilaiset joutuvat usein. Vaikka tilanne onkin haastava, ei se onneksi ole mahdoton.

Palkkaa potentiaalia, älä valmista

Ensimmäinen vaihe uutta rekrytointiprosessia käynnistäessä on kriittinen. Yritysten tulee miettiä todella huolella niitä osaamisalueita, jotka ovat tehtävässä menestymisen kannalta kriittisiä. Liian kovat ja kohtuuttomat vaatimukset karsivat hakijoita ja tekevät rekrytoinnista haastavan. Kun kriittisiä tekijöitä pohditaan aidosti avoimin silmin profiilia laadittaessa, huomataankin usein, että moni vaatimuksista onkin todellisuudessa vain toimenkuvaan lisäarvoa tuottavia ominaisuuksia.

Hakijoiden houkuttelemiseksi on työpaikkailmoitukseen jätettävä riittävästi ilmaa, jotta ilmoitus ei pelota hakijoita tiehensä. Hieman kokemattomampi, mutta motivoitunut, kehityshaluinen ja eteenpäin katsova hakija voi menestyä tehtävässä loistavasti hyvän perehdytyksen ja kollegoiden tuen avulla, kunhan hän uskaltaa hakea tehtävään ja työnantaja uskaltaa antaa hänelle mahdollisuuden. Potentiaalisten hakijoiden rekrytoiminen ja jalostaminen onkin yksi avain työntekijäpulan ratkaisuun. Se vaatii uskallusta ja halua sitoa resursseja koulutukseen, mutta se myös palkitsee pidemmällä aikavälillä.

Tee houkuttelutyötä niin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimellä

Kun rekrytointitarve on päällä eikä sopivia hakijoita ole näköpiirissä, yksi varteenotettava vaihtoehto on talent sourcing, eli potentiaalisten kandidaattien etsiminen erilaisista osaajakannoista, proaktiivinen kontaktointi ja houkuttelu. Jos yrityksessä tai koko alalla ei ole ollut tapana ”soursata”, niin aloittaminen voi tuntua jännittävältä, mutta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan joko itse tai kumppanin kanssa. LinkedIn on erinomainen paikka aloittaa.

Löytääkseen osaavia ja motivoituneita työntekijöitä, yrityksen on tänä päivänä syytä kiinnittää huomiota myös hyvään työnantajamielikuvaan. Se on pitkäjänteistä työtä ja tuloksia saavutetaan hitaasti, mutta isossa mittakaavassa katsottuna se on yksi avaintekijöistä osaavien työntekijöiden saamisessa ja sitouttamisessa. Rekrytointimarkkinat on vahvasti kahden kauppa; sekä työnantaja että työntekijä haluavat molemmat saada parasta.

Haastavissakaan rekrytointitilanteissa ei kannata vaipua epätoivoon – usein mahdottomaltakin tuntuva haku saadaan maaliin ennemmin tai myöhemmin. Tämä saattaa kuitenkin vaatia muutamia temppuja ja ammattilaisen hyödyntämistä. Tärkeintä onkin, ettei tilanteessa jämähdetä vanhoihin, huonosti toimiviin tapoihin ja vain jäädä odottamaan silmät ummessa tuloksia. Uusia näkökulmia ja toimintatapoja on pohdittava avoimin mielin, ratkaisuja kyllä yleensä aina löytyy!

Janica Weintraub, palvelupäällikkö, Eilakaisla