18.01.2021

Modernin HR:n rekrytoinnin tulevaisuus

Olemme jo jonkin aikaa rakentaneet rekrytoinnin tulevaisuutta. Vuosi 2020 teki kaikille ilmeiseksi sen, että elinympäristömme kulttuurilliset muutokset välittyvät suoraan työympäristöihimme. Tämä kulttuurillinen muutos on kohdattava myös rekrytoinnissa ja henkilöstöjohtamisessa. Toisimmeko siis viimein yhdessä HR:n ja ihmiset tämän kulttuurimuutoksen keskiöön ja otettaisiin ohjakset haltuun?

Meidän näkemyksemme laadukkaasta rekrytoinnista nojaa yksilön sisäisten motivaatiotekijöiden ja arvomaailman kattavaan kartoitukseen tutkimuksellisia menetelmiä käyttäen. Soveltuvuusarviointi haettuun projektiin ja rooliin tehdään projektin business case edellä ja pitäen mielessä se, mitä asiakas projektilla suuremmassa kuvassaan tavoittelee. Ennen kaikkea asiakkaalle taataan se, että kattavan rekryprosessin päätteeksi valittu tiimi kokee projektin lopputarkoituksen omakohtaisesti merkitykselliseksi. Tämä kaikki takaa sen kuuluisan ekstrakilometrin silloin, kun tarvitsee mennä läpi harmaan kiven. Silloin joukosta todella nousee juuri ne toivotut yksilöt, jotka laittavat asioita tapahtumaan.

Rekrytoinnin ytimessä on kysymys siitä, minkälainen on optimaalinen tiimi, joka huokuu innostusta ja potentiaalia. Usein optimaalinen rekrytoinnillinen ratkaisu on monitieteellinen tiimi, jota yhdistää yksi tarkoitus. Monitieteellisyys takaa sen, että ratkaistavia haasteita ja tutkittavia mahdollisuuksia kyetään tarkastelemaan ja edistämään useista eri näkökulmista. Draivi- ja arvotekijöiden kartoitus puolestaan varmistaa sen, että työ ja sen tarkoitus on kullekin tiimissä omakohtaisesti merkityksellinen. Poikkitieteellinen lähestymistapamme löytää siis asiakkaalle uusia mahdollisuuksia ja ratkaisuja liiketoimintansa kehittämiseksi ja kasvattamiseksi.

Mitä on tulevaisuuden rekrytointi?

Ottaen huomioon (työ)ympäristömme muutoksen kasvava vauhti ja skaala, työkokemuksesta on tulossa rekrytoinnin näkökulmasta yhä vähemmän kiinnostava aspekti työnhakijassa. Suoraan sanottuna on outoa, muuten kuin tietyissä ilmeisissä poikkeuksissa, että työkokemus on säilynyt näinkin pitkään linssinä, jonka läpi tarkasteltuna työnhakijat saavat mahdollisuuden tai ovat sen saamatta. Tämä korostuu äärimmilleen nuorissa kyvykkyyksissä. Mikäli siis työkokemus – ja ”juuri se oikeanlainen” – säilyttää järkkymättömästi paikkansa, paradoksi on valmis: ilman työkokemusta ei voi saada työkokemusta.

Vaan emmekö kaikki ole tänä päivänä jatkuvia uuden oppijoita, jatkuvasti uuden äärellä, kuten vuosi 2020 ihmiskunnan ytimeen järisyttävästi osoitti? Mitä oikeasti voimme soveltaa vuodesta 2019, puhumattakaan sitä kaukaisemmasta historiasta, työhömme vuonna 2021? Itse kohta kahden lapsen vanhempana toivon ja optimistisimpina hetkinä uskon, että paljonkin, hioutuuhan ihmisluonne koko ajan aikojen saatossa ja syleilyssä (kyllä, myös ja usein erityisesti siinä kovakouraisemmassakin syleilyssä).

Seitsemän refleksiivistä työkokemusvuotta HR-areenalla ja rekrytoinnissa huutaa kuitenkin minulle kaikkein päällimmäisenä sitä, että se, mitä ihminen voi olla, on paljon olennaisempaa kuin se, mitä hän on ollut menneisyydessä. Kerta toisensa jälkeen, niin kilpailullisissa rekrytointiprosesseissa, työpaikan arjessa, menestystarinoiden punojina kuin tulevaisuuden rakentajina, tietyt tähdet ovat loistaneet muita kirkkaampina. Nämä yksilöt ovat sisäistäneet ajatuksen siitä, että luonne todella peittoaa persoonallisuuden, eikä ihmisluonteen syvyydelle ja ihmispotentiaalille ole rajoja. Me asetamme itse rajamme.

Me haluamme löytää ne nuoret osaajat, joilla potentiaali on maksimaalista niin absoluuttisesti kuin suhteessa työkokemukseensa. Heidät, jotka ovat valmiita kurkistamaan syvemmälle omaan potentiaaliinsa ja siihen impaktiin, mitä sillä voidaan kaikkien ihmisten eduksi tuottaa. Ne kaikkein rohkeimmat ja ennakkoluulottomimmat yksilöt, jotka kohtaavat tulevaisuuden avosylin ja haluavat olla oman kohtalonsa seppiä. Heidät, joille asiat eivät tapahdu, vaan jotka laittavat asioita tapahtumaan. Oletteko te löytäneet teidän hiomattomat timanttinne, jotka kantavat teidät tulevaisuuteen?

Tule kuulemaan, miten Lenz tekee sen.

Missä? Ilmoittaudu mukaan: https://lnkd.in/gkWYbhv
Milloin? Keskiviikkona 20.1.2021 klo 11.00–12.00
Miksi? Koska on korkea aika keskittyä saamaan ihmispotentiaalista mahdollisimman paljon irti.
Kenelle? Sinulle, joka uskot että sinulla ja HR:llä olisi vielä paljon enemmän annettavaa, ja sinulle, jolla on rohkeutta haastaa perinteinen status quo.

Mika Tuulos

Mika Tuulos: Rekrytointiguru, ihmiskokemuksen syvä pohtija ja rekrytointialan ennakkoluuloton uudelleenajattelija. Kestävän ja ihmiskeskeisen tulevaisuuden visiönääri, joka tarkastelee maailmaa välillä kivuliaankin realistisesti.