14.01.2020

5060 - Ikäsyrjinnästä syväosaamisen tunnistamiseen

Suomen Kuvalehti (18.10.2019) kirjoitti viime syksynä työelämän rekrytoinneista otsikolla – Etsimme Dynaamista Persoonaa. Artikkelin alussa todettiin, että joka viides suomalainen on kokenut työhaussa ikäsyrjintää. Halutuin työntekijä on 30-40-vuotias. Jos ei ole nainen. Hmmm, sanoin minä. Kyllä on osaamisen tunnistaminen käynyt kapeaksi!

Miten on mahdollista, että nykyiset 50-60-vuotiaat eivät löydä helposti töitä? Tosi asia on, että me nykyiset akateemiset tämän ikäryhmän osaajat olemme pääsääntöisesti hyväkuntoisia sekä korkeasti koulutettuja. Osaamista ja kokemusta on syntynyt meille valtavat määrät. Nykyinen 60 on uusi 50, vai miten se nyt meneekään? Suomen hallitus haluaa nostaa työllisyysastetta 75%iin, joka ei ole ihan helppo tavoite. Näkisin, että tässä Henkilöstöjohdon ryhmä HENRY ry:n jäsenkunta on avainasemassa, kun keskustellaan osaamisesta ja sen sanoittamisesta sekä rekrytointiprosesseista työllisyysasteen noston Suomessa.

Minä siis etsin töitä. Olen 53-vuotias, toiminut noin 10 vuotta yrittäjänä, mutta haluaisin takaisin isompaan työyhteisöön. Olen viime vuodet kehittänyt asiakasyritysten palveluosaamista ja kirjoittanut kirjan. Sitä ennen olen tehnyt töitä sekä muutoksenhallinnan että työhyvinvoinnin saralla. Viime syksynä tuli hetki, jolloin totesin haluavani muutosta tapaani tehdä töitä. Haluaisin työyhteisöön sekä työkavereita. Uravalmentajana toimineena tiedän, että ura työyhteisöstä yrittäjäksi ja takaisin työyhteisöön on mahdollista, vai onko se sittenkin vain 30-40-vuotiaiden mahdollisuus?

Ei ole mitenkään helppoa lähteä etsimään 50-60-vuotiaalle töitä. Kuulun siihen ryhmään osaajia, joiden on vaikeaa myydä itseään, siis tyypillinen suomalainen nainen. Olen pohtinut paljon omia työnsaantimahdollisuuksiani ja seuraavat kysymykset ovat itselleni hankalia: Miten sanoitan osaamistani, erityisesti syväosaamistani? Miten nykyiset rekrytointiprosessit toimivat meille 50-60-vuotiaille?

Itseäni kiinnostaa myös mitä asioita työelämän lainsäädännössä pitäisi muuttaa, jotta saisimme työtä? Mikä muu estää meidän 50-60-vuotiaiden työllistymisen? Minusta Suomi tarvitsee valtavasti erilaista osaamista voidakseen pärjätä kansantaloutena sekä ylläpitääkseen edes jonkintasoista hyvinvointivaltiota tulevaisuudessa. Veroja me siihen tarvitsemme – ja työtä.

Saas nähdä miten tässä käy. Se on ihan fifty-sixty – sanoi Matti Nykänen

Kristiina Palmgren

KM, eMBA, 5060työnhakija
Yrittäjä, Business Coach, henkilöstökokemuksen asiantuntija

kristiina.palmgren@joyofwork.fi