14.12.2021

Extended workforce -johtaminen, uusi rooli HR:lle?

Rekrytointi on saanut rinnalleen uudenlaisia resursoinnin malleja. Ulkoisia resursseja hyödyntävä Extended Workforce -ajattelu on vauhdilla yleistymässä myös IT-projektimaailman ulkopuolella. Tämän kehityksen myötä, työsuhteisten rinnalla organisaatioissa työskentele yhä enemmän ei-työsuhteisia.

Koska kyse on pohjimmiltaan osaamisen ostamisesta ja johtamisesta, istuu ulkoisen resurssien koordinointi hyvin HR:n toimintakenttään. Tähän suuntaan kehitys on mennyt maailmalla, ja nyt myös meillä Suomessa.

Minkälaisiin tilanteisiin ulkoinen resursointi tuo hyötyä?

Ulkoisella resursoinnilla ei ole tarkoitus korvata omaa henkilöstöä, vaan osaamisia täydentävä verkosto rakennetaan rinnalle. Kyse on joustavuuden kehittämisestä, mikä tarjoaa hyötyjä elinkaaren eri vaiheissa oleville yrityksille. Sekä start upit, kasvuyritykset että kilpailukykyä ja riskienhallintaa vahvistavat isommat organisaatiot voivat lähestyä mahdollisuuksia pohtimalla esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

• Haluammeko varmistaa tiettyjen osaamisten saatavuuden, työnteon mallista riippumatta?
• Miten ketteröitämme resursointia ja sitä kautta kehittämistä ja kasvua?
• Onko tarvetta hallita paremmin liiketoiminnan riskejä ja kausivaihteluja?
• Haemmeko kustannustehokkuutta osaamisten joustavalla täsmähankinnalla?

Miten kehität ulkoista resursointia käytännössä?

1. Laajenna ajattelua kohti kokonaisresursointia. Ketkä kaikki työskentelevät organisaation tavoitteiden eteen? Tuo oman henkilöstön ja ulkoisen verkoston suunnittelu ja johtaminen yhteen. Talent Management on nyt Total Talent Management.

2. Pohdi resursoinnin vaihtoehdot. Osaamistarpeiden ilmaantuessa ole avoin erilaisille vaihtoehtoisille tavoille ratkaista resursointi. Tee perusteltuja valintoja. Osaamista voi nyt hankkia ulkoa eri malleilla. Perinteinen alihankinta on vain yksi vaihtoehto.

3. Pilko tehtäväkokonaisuuksia, tunnista tekemättömät työt ja puuttuvat osaamiset. Tämä edellyttää uudenlaista, projekti- ja prosessilähtöistä ajattelua täsmäresursoinnin suunnitteluun.

4. Muotoile toimeksianto selkeäksi. Toimeksiannon hyvä suunnittelu auttaa selventämään tarvetta ja rajauksia sekä itselle että tekijälle. Toimeksiantoon tulisi pystyä tekemään tarjous. Näin varmistat myös työn ja arjen sujuvuuden.

5. Opi osaamisen hankinnan kanavat. Toisin kuin rekrytoinnissa asiantuntijayrittäjien löytäminen tapahtuu erilaisten verkostojen, välittäjien ja alustojen kautta. Tämä voi olla alkuun työlästä. Sitä kannattaa tehdä myös ennakoiden, sillä verkoston kokoaminen ei vielä sido kustannuksia.

On Demand -asiantuntijaverkosto on kuin hyvä vakuutus

Osaamis- ja resurssitarpeiden muutokselle ei näy loppua. Organisaatiot ovatkin lähteneet ennakoimaan resurssien joustavaa saatavuutta rakentamalla omia On Demand -asiantuntijaverkostoja. Niillä halutaan varmistaa muutosturva siinäkin vaiheessa, kun työsuhteeseen rekrytointi ei ole mahdollista tai järkevää.

Artikkeli perustuu marraskuussa 2021 pidettyyn HENRYn webinaariin. Webinaarin kyselyyn vastanneista lähes puolet ilmoitti asiantuntijayrittäjien joko olevan jo osa organisaation HR-strategiaa tai ainakin heidän osaamisensa hyödyntäminen on suunnitteilla.

Kirjoittajat:

Aino Pennanen, Extended Workforce -asiantuntija
Yritysten välisestä yhteistyöstä ja ketteristä organisaatioista inspiroitunut liiketoiminnan kehittäjä. Yli 20 vuoden kokemus projekteista ja kehittämisen johtamisesta. Yrittäjä ja KTM.

Virva Suikkanen, Extended Workforce -asiantuntija
Työelämää sosiologisten silmälasien takaa tutkaileva, kädet savessa puurtava uudistaja. Yli 20 vuoden kokemus HR:n ja rekrytoinnin johtamisesta ja kehittämisestä. Yrittäjä ja VTM.

nEXT toimii kahden työelämän muutostrendin kohtaamispisteessä. Yhä useampaa asiantuntijaa kiinnostaa yrittäjämäinen työskentely. Toisaalta organisaatioissa työ muuttuu projektiluontoisemmaksi ja työnantajat kipuilevat muuttuvien osaamistarpeiden parissa. Autamme organisaatiota suunnittelemaan ja rakentamaan vaihtoehtoisia resursoinnin malleja.

Kiinnostuitko aiheesta? Tutustu lisää ja varaa keväälle 2022 maksuton sparraus (60 min) www.nextorg.fi