06.04.2020

Näin johdat itseäsi etätyössä

Asiantuntijana sinunkin työsi on nyt kai pitkälti siirtynyt etänä kotiin? Jos koet, että etätyössä päivät vain lipuvat eteenpäin ja ovat usein yhtä kaaosta, et ole ainoa. Nyt tarvitaan itsensä johtamisen taitoja enemmän kuin koskaan. Tässä kuusi hyväksi havaittua vinkkiä, joilla tehostat etätyötäsi, saat enemmän aikaan ja vahvistat onnistumisen tunnetta.

1) Aloita työpäiväsi tarmokkaasti

Nouse joka työaamu samaan aikaan ja riittävän aikaisin. Suuntaa energiasi töiden aloittamiseen, älä aloittamisen lykkäämiseen. Pukeudu mukavasti ja laittaudu ainakin sen verran, että voit kohdata muita live-yhteydellä päivän aikana.

2) Suunnittele tehtäväsi

Käytä hetki (5 min) aikaa työtehtäviesi suunnitteluun joko heti aamulla tai työpäivän lopuksi. Mitä työtehtäviä teen päivän aikana? Mitä aion saada aikaan? Kirjoita nämä vaikka post-it -lapulle. Varaa aikaa myös sähköposteille sekä ennakoimattomille tehtäville, joita todennäköisesti putkahtelee päivän mittaan. Muista priorisoida. Mitkä ovat päivän tärkeimmät tehtävät, jotka on aivan välttämätöntä saada tänään aikaan? Mitä tehtäviä teen, jos aikaa riittää?

Viivaa yli tehtäviä sitä mukaa kun saat kunkin hoidettua. Tämä tekee näkyväksi sen, mitä kaikkea oletkaan tänään saanut aikaiseksi. Hyvä sinä!

3) Rytmitä työsi

Rytmitä tehtäväsi siten, että teet vaativimpia tehtäviä siihen aikaan päivästä, kun olet parhaimmillasi. Useimmille meistä energisin aika on aamupäivästä. Älä juutu koko päiväksi koneen ääreen. Käytä vaikka pomodoro-menetelmää. Tällöin teet intensiivisesti työtä yhteen menoon 25 min. ja sen jälkeen pidät 5 min. tauon. Tauolla lähde liikkeelle, jaloittele ja verryttele. Vaikkapa kevyt nyrkkeilyharjoitus vapauttaa hartiajumit, pistää veren kiertämään ja tuo energiaa.

4) Huolehdi hyvinvoinnistasi

Etätyössä on mitä mainioin mahdollisuus ulkoilla työpäivän aikana. Tee vaikka heti aamulla pieni kävelylenkki. Jumppaa kotona nettivideoiden avulla. Lähde juoksulenkille ja kohota lihaskuntoasi ulkojumppalaitteiden avulla. Suuntaa leppoisalle retkelle lähimetsään.

Syö terveellisesti ja säännöllisesti. Kun kokkaat ruokaa kerralla isomman annoksen ja pakastat, saat välillä lounaan nopeasti pöytään. Hedelmillä ja muilla terveellisillä välipaloilla vahvistat energiaasi aterioiden välillä.

Pidä yllä positiivista virettä. Tee joka päivä jotain itsellesi kivaa ja innostavaa, vaikka pientäkin. Se nimittäin kasvaa, mihin huomio kiinnittyy. Voit valita, vahvistatko iloa, energiaa ja onnellisuutta vaiko synkkiä ajatuksia ja huolta tulevasta. Jokaisesta päivästä löytyy jotain hyvää!

5) Pidä yllä sosiaalisia suhteita

Tapaa ihmisiä webinaareissa ja muissa verkkotapahtumissa. Ole itsekin aktiivinen. Kysy live-yhteydellä, mitä ystävällesi tai kollegallesi kuuluu. Ole aidosti kiinnostunut. Kokoontukaa vaikka syömään yhdessä, siis siten että jokainen ruokailee omassa kodissaan ja keskustelette samalla verkkoyhteyden kautta. Melkein kuin olisitte koolla saman pöydän ääressä!

6) Ole itsellesi armollinen

Täydellisyyden tavoittelu kuormittaa. Mieti tässä tilanteessa, mikä on riittävän hyvä. Jos etätyön ohella autat pikkukoululaisia koulutehtävissä ja taaperot kaipaavat huomiotasi, laske rimaa ja tyydy tekemään välttämätön. Tingi laadusta siellä, missä ei tarvita maksimisuoritusta. Monesti asetamme itse itsellemme liiankin kunnianhimoisia tavoitteita ja vaateita aivan kaikessa mitä teemme. Jostain varmasti voi tinkiä.

Nämä vinkit olen koonnut vuosien etätyökokemuksella. Toimivat ainakin minulla! Pysyn pirteänä, saan aikaan ja energiaa riittää työn lisäksi moneen muuhunkin.

Päivi Vuorimaa


Päivi Vuorimaa on innostunut valmentaja, coach ja fasilitaattori. Päivi ammentaa asiakastyöhönsä monipuolisesta kokemuksestaan mm. markkinoinnin, viestinnän ja johtajan tehtävissä ja monissa luottamustehtävissä. Päivin johtotähtinä ovat uteliaisuus ja kehittymisen palo. Kasvun mahdollistajat Oy syntyi intohimosta auttaa organisaatioita ja niiden avainihmisiä kasvamaan ja onnistumaan paremmin. www.cxopro.fi