01.04.2020

Miten etätyö voi lähentää – kuka oli Laura ja mitä tapahtuu, kun aidosti kiinnittämme huomiomme siihen mitä sanotaan, ei siihen kuka sen sanoo?

Etätyön tuoma fyysinen etäisyys ei välttämättä tarkoita sitä, että myös henkisesti etääntyisimme toisistamme. Itse asiassa, voi käydä päinvastoin. Uusi tilanne voi, arjen rutiinit rikkoessaan, avata silmämme näkemään toisemme uudessa valossa ja tuoda meitä lähemmäksi toisiamme.

Vaikka työroolimme tarkoitus on helpottaa työntekoamme, voivat ne pahimillaan jähmettää ihmiset yksioikoiseen muottiin ja lyödä leimaavan lapun otsaamme. Se elävä ihminen, joka jokaisen työroolin takana on kokemuksineen ja osamisineen, unohtuu. Tämä ei ole kenenkään etu.

Miten päästä työroolien taakse ja kohdata niiden takana oleva ihminen?

Työroolien taakse pääsemisen voi aloittaa esimerkiksi siten, että ryhtyy kiinnittämään huomion siihen mitä sanotaan, ei siihen kuka sen sanoo. Lue alla olevasta tositarinasta, mitä tapahtuu organisaatiossa, kun ihmiset kohtaavat toisensa työroolien takaa.

Kuka oli Laura?

Olen testauttamassa kehittämäämme uutta etätyökalua asiakasorganisaatiossa. Kesken palautekeskustelun yksi osallistujista puuskahtaa: “Sorry, että keskeytän, mutta mä haluaisin ihan hirveästi tietää, kuka äskeisessä sessiossa pelasi Laura-hahmoa?”. Kukaan ei sano mitään ja tasainen keskustelu jatkuu ikäänkuin mitään kysymystä ei olisi esitettykään.

Kyselijä ei kuitenkaan anna periksi. Hän nostaa aiheen esiin uudelleen. “Mä oon tosi pahoillani, että mä tällä lailla intän, mutta mun on yksinkertaisesti ihan pakko saada tietää, kuka pelasi Laura-hahmoa – please, kertokaa!” Tällä kertaa hänen kysymyksensä saa kaikkien huomion.

Räätälöityyn pukuun ja solmioon pukeutuneen senior-kollegan kasvoihin alkaa levitä vieno punotus. Hän selvittää kröhisten kurkkuaan ja toteaa hieman epävarmasti: “Okein, mä myönnän. Minä se olin sen Laura-hahmon takana.”

Sinäkö se olitkin, en olisi ikinä uskonut ! – En oo ikinä tajunnut, että sä oot niin empaattinen ja vielä luovakin!

Kysymyksen esittäjä ei ole uskoa korviaan. “Mitä, sinä vai! Ei voi olla totta. Yli kakskyt vuotta ollaan tehty yhdessä töitä enkä mä oo koskaan tajunnut että sä oot noin empaattinen ja luovakin vielä! Mä oon aivan ällikällä lyöty.” Koko testausporukka alkaa hymistellä hyväntahtoisesti huvittuneena asioiden saamasta yllättävästä käänteestä.
Lauraa pelannut senior-kollega hymyilee leveästi, hän on saamastaan palautteestaan ilmiselvästi mielissään.

Kysymyksen esittäjä ei ole uskoa korviaan. “Mitä, sinä vai! Ei voi olla totta. Yli kakskyt vuotta ollaan tehty yhdessä töitä enkä mä oo koskaan tajunnut että sä oot noin empaattinen ja luovakin vielä! Mä oon aivan ällikällä lyöty.” Koko testausporukka alkaa hymistellä hyväntahtoisesti huvittuneena asioiden saamasta yllättävästä käänteestä.

Lauraa pelannut senior-kollega hymyilee leveästi, hän on saamastaan palautteestaan ilmiselvästi mielissään.

Alettiin ottamaan rennommin ja huomattiin, että tuloksia rupesi syntymään ihan eri tavalla

Muutaman viikon kuluttua juttelen testausporukan kanssa ja käy ilmi, että tuo yksi session muutti heidän suhtautumisensa toisiinsa. He kertovat, että he katsovat nyt toisiaan ikäänkuin uusin tuorein silmin. “Tajusimme, että meissä jokaisessa on paljon enemmän, kuin mitä tyypillisesti työpaikalle tuomme” ja “alettiin ottaa työpaikalla vähän rennommin ja huomattiin, että oli kivempaa kun tuloksia rupes syntyyn ihan eri tahtiin kuin silloin kun otsaan oli lyöty jokin tietty lappu millainen kukin on” he vielä lisäsivät.

Kun haluat muutosta, riko rutiini, vaihda ympäristöä ja työkaluja

Rutiinien rikkominen, ympäristön tai välineiden vaihtaminen, on tehokas tapa muutoksen aikaansaamiseen. Kun vanha tapa enää toimi, ihminen on valmiimpi tarttumaan uusiin keinoihin ja näkökulmiin.

Tämä pätee myös työpaikan ihmissuhteisiin ja roolituksiin. Kun ihmisille tarjoamaa sellaisen kokemuksen, jonka turvin he voivat toistensa yksityisyyttä kunnioittaen lähentyä toisiaan, alkavat he nähdä itsensä ja toisensa uusin silmin. Ettei vain arjen rutiinien vallitessa pääsisi unohtumaan, että jokaisen työroolin takana on aina elävä ihminen.

FT Eija Mäkirintala

FT Eija Mäkirintala on Suomen ensimmäinen coaching-tohtori (käyttäytymistieteet), huippusuorituksen valmentamisen asiantuntija, teknologia startup-toimitusjohtaja ja ammattimuusikko.

Lisää työroolien taakse pääsemisestä ja virtuaalisesta yhteistyöstä www.altogame.com
Lisää huippusuorituksen johtamisesta Eija Mäkirintalan kirjassa Luova ote huippusuoritukseen – resonanssi ratkaisee (Alma Talent).