20.01.2020

4 vinkkiä muutosjohtamiseen: näin pääset alkuun

Kuten muussakin elämässä, myös yritysmaailmassa vain yksi asia on varmaa: muutos. Tästäkin huolimatta olemme siinä yleensä huonoja. Muutoksenhallinnan suurimpia haasteita ovat muutosmyönteisen yrityskulttuurin tukeminen ja työntekijöiden motivoiminen muutokseen. Katso vinkit, joiden avulla pääset menestyksekkäästi alkuun muutosjohtamisessa!

Mikä asettaa haasteita muutosjohtamiselle?

Jatkuva muuttuminen on elintärkeää joka ikiselle nykyorganisaatiolle. Ilman muutosta ei voi kehittyä, eikä ilman kehitystä saavuteta menestystä. Muutokset eivät kuitenkaan tapahdu tuosta vain sormia napsauttamalla, vaan niihin liittyy lukuisia haasteita.

Kun uusi työntekijä liittyy organisaatioon, hän omaksuu uudet toimintamallit tarkkailemalla ja kuuntelemalla. Ihmisillä on yleisesti ottaen tarve sulautua joukkoon ja vältellä massasta erottumista. Kun oma mukava paikka, status quo, on sitten löytynyt, työntekijällä ei usein ole halua eikä tarvetta muuttua.

Organisaation kannalta massaan sulautuminen ja ”jämähtäminen” on kuitenkin ongelmallista, etenkin jos tavoitteena on ketterä ja innovatiivinen yrityskulttuuri. Esimiesten on löydettävä keinot, joilla työntekijät laittavat oman persoonansa likoon ja uskaltavat haasta olemassa olevia toimintamalleja – muutos edellyttää väistämättä mukavuusalueen ulkopuolelle astumista.

Jotta muutos voidaan sysätä alkuun, muutosjohtamisen parissa työskentelevien on osattava vastata seuraaviin kysymyksiin:

• Mitkä ovat organisaationi käytösmallit?
• Miten haluamme ihmisten toimivan?
• Miten haluttua käytöstä voidaan rohkaista?

Monimutkaisten yrityskulttuuria kuvaavien mallien sijaan muutoksessa tulisi keskittyä ensisijaisesti ihmisten käyttäytymiseen. Tämä siksi, että käyttäytymistä on verrattain helppo tarkkailla, ymmärtää ja mitata.

4 vaihetta onnistuneeseen muutosjohtamiseen

Jotta muutoksenhallinnassa voi onnistua, on ymmärrettävä ensin, että muutos on mahdollista vain organisaation ihmisten avulla. Siksi ykkösasia onnistuneessa muutosjohtamisessa on ihmisten motivoiminen muutosta kohti – toisin sanoen muutoksen on tarjottava konkreettisia etuja yksilöiden jokapäiväiseen työhön eikä pelkästään organisaatiolle.

1. Tarkastele nykyistä kulttuuria ja laadi suunnitelma

Ensimmäinen looginen vaihe on ymmärtää organisaatiosi nykytila. Tämä onnistuu tarkkailemalla organisaation sisäistä käyttäytymistä ja kulttuuria. Sen jälkeen voit määritellä, mitä tulisi muuttaa ja miten tämä onnistuu käytännössä.

2. Varmista, että kaikilla on selvät sävelet

Jos työntekijät eivät ymmärrä, mitä heiltä odotetaan, muutosta on mahdotonta toteuttaa. Aloita arviointi itsestäsi: onko sinulla tarvittavat resurssit muutoksen johtamiseen ja muiden tukemiseen? Näytä esimerkkiä omalla toiminnallasi, niin voitat muiden luottamuksen.

3. Ota kaikki mukaan

On yleinen harhaluulo, että muutoksen johtaminen tapahtuisi vain ylimmällä johtotasolla – sen tulee tapahtua yrityksen joka tasolla. Jotta voit sitouttaa koko organisaation mukaan muutosprosessiin, sinun on keksittävä keino saada kaikki osallistumaan. Kun innostat muutkin mukaan muutokseen, ratkaisujen löytäminen ei lepää enää yksin sinun harteillasi.

4. Kommunikoi ja ylläpidä muutosta aktiivisesti

Mikään muutos ei tapahdu kertarysäyksellä, vaan kyseessä on pitkäjänteisyyttä vaativa prosessi. Jotta muutos ei tyssää alkuinnostuksen jälkeen, sinun on viestittävä muutoksesta aktiivisesti ja varmistettava työntekijöiden jatkuvat resurssit ja motivaatio. On myös tärkeää varmistaa toistuvasti, että työntekijät ovat edelleen kartalla muutokseen liittyvistä tavoitteista ja odotuksista. Muista palkita onnistumisista!

Andrew Cocks

Andrew Cocks on arviointipsykologi, jonka erikoisaloja ovat yrityskulttuuri ja työntekijöiden sitouttaminen. Hänellä on 20 vuoden kokemus työntekijätutkimuksesta, ja hän tarjoaa tällä hetkellä Questbackille konsulttipalveluita. Andrewin tähänastisia saavutuksia ovat muun muassa mullistavan CultureQuest-metodologian sekä moneen kertaan palkitun CultureQuest Parity -arviointijärjestelmän kehittäminen.