19.10.2020

Marita Salo – tulevaisuutta visioiva toiminnanjohtaja

Kuten monella muullakin lukiolaisella, myös Marita Salolla oli tuon ikäisenä tulevaisuuden pohdinnat vielä alkutekijöissään.

- En tiennyt lukion jälkeen, mitä haluaisin tehdä työkseni, joten hain oikeustieteelliseen opiskelemaan. Ajattelin, että laaja-alaisen tutkinnon ansiosta voisin päättää myöhemmin, mitä haluan tehdä työkseni, Marita kertoo.

Hän valmistui juristiksi pääaineenaan kansainvälinen oikeus ja Eurooppaoikeus. Opinnot kehittivät isojen kokonaisuuksien hahmotuskykyä, mutta toisaalta ne edellyttivät myös silmää yksityiskohdille. Auskultointi ja käräjien istuminen olivat erinomainen oppikoulu siihen, miten päätöksiä on osattava tehdä niillä tiedoilla, mitä on käytettävissä.

Opintojen päätyttyä Marita toimi pankkilakimiehenä. Pankista hän siirtyi liikejuristiksi eri yrityksiin. Työhön kuului muun muassa kansainvälisiä yrityskauppoja ja sopimusneuvotteluita. Marita nautti jo tuolloin projektimaisesta työskentelystä, jossa on sopivasti hektisyyttä, mutta myös selkeä maali häämöttämässä horisontissa.

- Olin ollut jo vuosia työelämässä, kun aloin pohtimaan, että voisin tehdä jotain muutakin. Ammattiosaamisessa on hyvä olla muitakin tukijalkoja, joten siirryin opetustehtäviin ammattikorkeakouluun ja opiskelin työn ohella opettajan pätevyyden. Opettajana toimiminen on ollut kaikkein mieleen jäävin työni. Oppiminen on ehdottomasti kaksisuuntaista!

Marita on aina ollut aktiivinen yhdistystoiminnassa. HENRY ry:ssä hän oli aikoinaan rivijäsenenä, sitten mukana perustamassa International Chapter -verkostoa ja sen vetotiimissä. Harrastuksesta tuli työ, kun yhdistyksen toiminnanjohtajan paikka tuli hakuun ja Marita valittiin tehtävään. Hän on ollut nyt HENRYn vetäjänä vuodesta 2015. Tämän vuoden alusta Marita on toiminut myös eurooppalaisen kattojärjestön EAPM:n hallituksen varapuheenjohtajana.

Maritan lisäksi HENRYssä on kolme työntekijää. Yhdistyksen monipuolinen toiminta on pitkälti vapaaehtoisten verkostovetäjien ansiota. Heitä onkin yhdistyksessä yli 70 eri puolilla Suomea. Verkostotoiminnan lisäksi yhdistyksen keskeisintä toimintaa ovat vuosittaiset HRx-tapahtumat, HENRY Akatemian koulutusmahdollisuudet, Työn tuuli -julkaisu sekä kansainvälinen yhteistyö.

- Olen luonut ja ylläpitänyt kansainvälisiä verkostoja kaikissa työtehtävissäni. Ne ovat tärkeitä työn ulkopuolellakin, koska monista työtutuistani on tullut myös ystäviäni.

Marita jatkaa:

- Toiminnanjohtajana olen se henkilö, joka vetää isolla pensselillä ja visioi, mitä HENRY voisi olla esimerkiksi 10 vuoden päästä. Olen luonteeltani hyvin utelias ja haluan oppia koko ajan lisää. Yhdistystoiminta tarjoaa sille oivan ympäristön.

Marita näkee työelämän hurjan muutoksen suurena mahdollisuutena henkilöstöammattilaisille näyttää osaamistaan ja tuoda näkemyksiään organisaatioihin. He ovat avainasemassa, kun tarvitaan joustavia käytäntöjä työn tekemiseen, nopeaa reagointia uusiin tilanteisiin sekä kannustamista jatkuvaan oppimiseen.

Jotta voi ymmärtää oman organisaationsa toimintaa ja tarpeita, henkilöstöammattilaisen tulee olla vahvasti liiketoiminnan ytimessä. Maritan mukaan hyvä ratkaisu voisi olla esimerkiksi työnkierto. Projektiluonteinen työ operatiivisella puolella voi laajentaa huomattavasti näkökulmaa liiketoimintaan ja auttaa tunnistamaan kehittämiskohteita.

- Toivonkin, etteivät yritykset unohda kehittämistä ja jatkuvan oppimisen merkitystä, kun näin koronan pyörteissä joutuvat miettimään säästötarpeita.

Mitä työ ylipäätään merkitsee Maritalle?

- Työ on minulle tärkeää ja merkityksellistä. Nautin kun voin uppoutua johonkin asiaan enkä huomaa ajankulua. Jotkut haaveilevat eläkkeestä, mutta itse haaveilen, että saisin tehdä kiinnostavia juttuja mahdollisimman pitkään. Voisin hyvin aloittaa vielä täysin uuden uran. Se ei ole koskaan liian myöhäistä.

Haastattelu ja teksti: Tiina Äijänaho
Valokuvat: Ihana Elämys Oy/Niina Stolt