23.03.2020

Tuuli Hämäläinen – HR-työn monitaituri ja kameleontti

Tuuli Hämäläinen opiskeli sekä yleistä kielitiedettä että kieliteknologiaa Joensuun ja Helsingin yliopistoissa ennen kuin hakeutui Haaga-Heliaan liiketalouden linjalle vuonna 2009. Pääaineeksi valikoitui HR ja johtaminen, koska hän halusi työskennellä jatkossakin tiiviisti ihmisten parissa.

Tuuli sai ensikosketuksen henkilöstötehtäviin puolen vuoden harjoittelujaksolla Diakonia-ammattikorkeakoulussa vuonna 2011. Työnkuva sisälsi monipuolisia avustavia tehtäviä niin henkilöstöhallinnon kuin palkanlaskennankin saralla.

- Harjoittelun jälkeen sain mahdollisuuden siirtyä Finnkinon pääkonttorille henkilöstöjohtajan työpariksi. Yritys oli tuttu jo entuudestaan, koska olin työskennellyt siellä leffateatterityöntekijänä, Tuuli kertoo.

Finnkinon HR-tiimi koostui tehokaksikosta. Henkilöstöjohtaja vastasi strategisesta suunnittelusta ja kehittä-mishankkeista ja Tuuli henkilöstökoordinaattorina operatiivisesta puolesta kuten työsuhdeasioista, HR-järjestelmistä ja palkanlaskennan yhteyshenkilön tehtävistä. Tuuli pääsi kehittämään myös yrityksen sisäistä viestintää.

- Siirtyminen leffateatterityöntekijästä pääkonttorille oli silmiä avaava kokemus. Teattereissa työskentelevä henkilöstö kaipaa tietoa eri tavalla kuin mitä pääkonttorissa osataan ajatella, joten pystyin tuomaan tätä ymmärrystä myös viestintäämme. Tiesin, mitä asioita kannattaa avata tarkemmin ja miten.

Tuuli viihtyi Finnkinolla lähes kolmen vuoden ajan opiskellen samaan aikaan tradenomitutkintoa. Valmistumi-sensa jälkeen hän oli kiinnostunut lisähaasteista, joita Finnkinolla ei ollut mahdollista tarjota. Yhteydenotto entiseen Diakin aikaiseen esihenkilöön tuotti tulosta.

Ei mennyt kuin pari kuukautta, kun Tuulille tarjottiin henkilöstökonsultin paikkaa Virvolla (nykyisin Azets Insight Oy). Virvon asiakasyritys tarvitsi HR-ammattilaista sisäiseen konsulttirooliin ja Tuuli otti tehtävän vastaan. Rooli tarjosi loistavan mahdollisuuden kehittää ammattiosaamista, vaikka Tuuli aluksi epäröikin, miten hän sopeutuisi konsultin alati vaihtelevaan työnkuvaan.

- Ensimmäinen asiakasyritykseni oli noin 100 henkilöä työllistävä IT-alan yritys. Operatiivinen HR oli tuttua ja samanlaista kuin mitä olin aiemminkin tehnyt, mutta ihmiset ja ympäristö olivat täysin erilaisia. Finnkino oli rento ja kodinomainen, joten IT-ala tuntui työkulttuuriltaan aluksi varsin kovalta.

Ensimmäinen toimeksianto kesti lähes vuoden. Sen jälkeen Tuuli on työskennellyt asiakkailla niin kemianteollisuudessa kuin myös energia-, media- ja rahoitusalalla. Välillä hän toimii Azetsin toimistolla erilaisten projektien parissa. Työn painopiste on yleensä esihenkilöiden ja henkilöstön tukemisessa, HR-prosessien kehittämisessä ja työsuhteen elinkaaren hallinnoinnissa. Syväosaamista Tuulilta löytyy erityisesti rekrytoinnista ja HR-järjestelmien käyttöönotto- ja kehittämisprojekteista.

- Pari vuotta sitten päätin täydentää opintojani ylemmällä ammattikorkeakoulututkinnolla. Olen juuri nyt kahden kuukauden ajan opintovapaalla ja tavoitteenani on valmistua kesään mennessä. Jäljellä on enää opinnäytetyö ja yksi kurssi, Tuuli kertoo opinnoistaan.

Tuuli on ollut Azetsilla kuuden vuoden ajan ja henkilöstötehtävissä vuodesta 2011. Konsulttina työskentely on vahvistanut ammattitaitoa, mutta myös kehittänyt ihmisenä.

- Lähden nykyään rohkeammin uusiin tilanteisiin ja säilytän rauhallisuuteni kiireenkin keskellä. Olen myös erittäin sopeutuvainen ja viihdyn erilaisissa ympäristöissä. Voisin kuvailla itseäni eräänlaiseksi työelämän kameleontiksi.

Monipuolisen työkokemuksensa ansiosta Tuulilla on paljon annettavaa esimerkiksi henkilöstöpäällikön tai HR Business Partnerin roolissa, jossa on mahdollisuus toimia liiketoiminnan kumppanina, henkilöstön sparraajana ja työntekijäkokemuksen kehittäjänä.

Finnkinon ajoilta Tuulille jäi intohimo elokuviin, joten vapaa-ajalla hänet löytää usein niiden parista. Lisäksi hän harrastaa latinotansseja, pelaa konsolipelejä, suunnistaa ja käy bodycombatissa. Tuuli on myös huikea Antti Tuisku -fani. Hän on käynyt Tuiskun keikoilla yli 200 kertaa ja ensi kesänä päästäänkin taas keinumaan, kun peto on irti kahdella stadionkeikalla.

Haastattelu ja teksti: Tiina Äijänaho
Valokuvat: Amanda Lehtola ja Tuulin oma arkisto