17.02.2020

Marjo Huhtala – boksiajattelusta muutosjohtamisen hybridiammattilaiseksi

Tällä hetkellä Marjo Huhtalan työpäivät koostuvat hybridimallista, jossa yhdistyvät opettajana työskentely, hanketyö, puheiden pitäminen, kirjoittaminen ja henkilöstöjohtamisen kouluttaminen. Miten diplomi-insinööri on päätynyt näin mielenkiintoiseen yhdistelmään?

Marjo syntyi aikoinaan maataloon ja asui pienessä kylässä Paltamossa, Kainuussa. Opinnot veivät hänet Tampereelle. Opintojen ohella Marjo teki töitä Fonectalla, Schenkerillä ja Pointerilla (nykyisin TBWA). Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli Tampereen teknillisessä yliopistossa innovaatiotoimintaan liittyvässä tutkimushankkeessa.

Sieltä hän siirtyi koulutussuunnittelijaksi Rastorille. Se oli kannustava ja palkitseva työpaikka. Marjo koki, että häneen luotettiin ja vastuiden myötä osaaminen kehittyi huimasti. Töiden ohella hän suoritti myös opettajaopinnot. Sitten Trainers’ Housessa avautui projektipäällikön paikka. Veri veti myynnin maailmaan.

- Trainers’ House oli nasta työpaikka. Opin myyntihenkisyyttä ja nostamaan asiakkaan keskiöön. Sukelsin mukaan mahtaviin projekteihin, joissa teimme tulosta asiakkaille. Sain kenkää yt-kierteessä tuotannollisten ja taloudellisten syiden vuoksi. Sydämeni särkyi, mutta matka jatkui.

Marjo meni vapaaehtoistyöhön Uuden lastensairaalan talkooprojektiin. Hän opiskeli äänenkäyttöä, treenasi digitaalista mediaa ja markkinointia, hankki esiintymisvalmennusta, kävi kirjoittajakurssin sekä kirjoitti vierasblogeja. Uusista mahdollisuuksista innostuneena hän perusti oman yrityksen ja alkoi kirjoittaa kirjoja asenteesta. Hän sai nopeasti asiakkuuksia. Tämän lisäksi Marjo toimi useiden maanlaajuisesti tunnettujen koulutusorganisaatioiden kumppanina.

Marjo päätyi töihin yhdelle asiakkaistaan, Eltel Networksille, jossa hän toimi kansainvälisissä tehtävissä henkilöstön kehityspäällikkönä. Hänestä tuli maaorganisaatiomuutoksen jälkeen Suomen henkilöstöjohtaja ja johtoryhmän jäsen sekä kansainvälisen HR-johtoryhmän jäsen.

Tällä hetkellä Marjo työskentelee määräaikaisena tuntiopettajana Metropoliassa ja henkilöstöjohtamisen sopimuskouluttajana Rastor-Instituutissa sekä pitää puheita asenteesta ja valmentaa. Vapaa-ajallaan hän toimii tyttösählyjoukkueen psyykkisenä valmentajana.

- Urani sisältää monipuolista vaihtelua. Jälkikäteen katsottuna kaikki on loogista jatkumoa ja edellisten vaiheiden innovatiivinen synteesi. Olen jo nuorella iällä saanut paljon vastuuta. Olen kunnianhimoinen liiketoiminnan ymmärryksen suhteen.

Marjo kokee, että hyvän asenteen ja hyvän johtajuuden puolesta kannattaa tehdä töitä, vaikka se ei tässä hetkessä näkyisikään.

- Haluan ihmisille hyvää ja lähes jokaisessa sitä on enemmän kuin ihminen itse itsestään uskoo, Marjo pohtii työnsä merkityksellisyyttä.

Marjon ura on ollut mielenkiintoinen ja vaihteleva, minkä seikkailumieli ja sattumat ovat mahdollistaneet.

- Kannustan jokaista kehittämään osaamistaan ja huolehtimaan ammattitaidostaan. Mikään ei ole pysyvää ja muutokseen kannattaa lähteä mukaan. Luota itseesi ja etsi uusia ideoita. Kävimme esimerkiksi Urbaania kasvua -hankkeen tiimimme kanssa alkuvuodesta opetusteknologia-alan messuilla Lontoossa.

Marjo asuu nykyään luonnon keskellä Kiljavalla, Rajamäellä, perheensä kanssa. Metsän ikivihreys ja alueen harvinaiset linnut puhuttelevat muutosjohtajan taikaviitan alta löytyvää runotyttöä.

- Oppia kannattaa hakea myös oman alan ulkopuolelta. Tänä keväänä osallistun Teatteri Jurkan Ohjaaja vs. näyttelijä -kurssille”, Marjo vinkkaa onnellisena.

Kirjaprojektien puolella Marjolla häämöttää jo seuraava julkistamistilaisuus. Jaana Villasen kanssa alun perin omakustanteena kirjoitettu ”Impossible - kehittäjän asenne” julkaistaan tämän vuoden elokuussa laajemmalla levikillä kustantaja Basam Booksin toimesta.

Haastattelu ja teksti: Tiina Äijänaho
Valokuvat: Juho Kuva