20.01.2020

Pia Klemetti – esimiehestä henkilöstöammattilaiseksi

Pia opiskeli Ranskassa paikallista kieltä ja kulttuuria pari vuotta ennen kuin aloitti kääntämisen opinnot Turun yliopistossa. Gradunsa hän teki Nokialle, jonka Salon yksikköön jäikin töihin valmistumisensa jälkeen. Alun perin raahelainen Pia viihtyi Turussa useamman vuoden, kunnes siirtyi yhtiön sisäisellä siirrolla Kööpenhaminaan.

Elämä oli varsin hektistä ja liikkuvaa, koska myös Pian mies oli maailmalla. Tämä asui tuohon aikaan Lontoossa ja työskenteli suorahakukonsulttina.

- Matkustin varmaan 200 päivää vuodessa, koska työtiimini sijaitsi kirjaimellisesti Tokiosta San Diegoon. Se oli hauskaa aikaa, mutta elämäntilanne oli hyvin erilainen kuin nykyään. Se oli ennen lapsia ja asuntolainaa, Pia naurahtaa.

Joissain vaiheessa Pia totesi yhdessä miehensä kanssa, että yhteinen asuinpaikka olisi hyvä löytää. Ouluun muutosta on nyt yli 10 vuotta. Pia työskenteli tuolloin edelleen Nokialla, veti projekteja ja toimi parhaimmillaan 30-35 työntekijän linjaesimiehenä.

2007 Nokia alkoi vähentää työntekijöitä. 2012 Pian työtehtävä siirtyi Espooseen, minne hänellä olisi ollut mahdollisuus siirtyä. Hän päätti kuitenkin lähteä yrityksestä – olihan Nokia-uraa kestänyt jo 12 vuotta. Hän halusi siirtyä esimiesroolista henkilöstöpuolelle, joten hän täydensi opintojaan henkilöstöpäällikön tutkinnolla Markkinointi-instituutissa.

- Sen jälkeen hyppäsinkin sitten syvään päähän: menin töihin konepajayritykseen. Valmistavan teollisuuden yrityksessä käytettiin ainakin puolenkymmentä työehtosopimusta, joten uppouduin syvälle työlainsäädännön, palkkarakenteiden ja yhteistoiminnan maailmaan. Se oli opettavaista, mutta kyllä siinä välillä hieman kurkkuakin kuristi, Pia toteaa.

Konepajayrityksessä vierähti pari vuotta, kunnes talouden notkahtamisen myötä tuli eteen uusien tuulien aika. Pia siirtyi brittiläiseen ohjelmistoyritykseen. Talossa ei ollut paikallista henkilöstöammattilaista, joten Pia otti toimistopäällikkönä haltuunsa myös henkilöstöasioita.

Osaaminen ja kokemus kasvoi ja vastuullisempi HR-rooli löytyi 2019 alussa, kun Pia meni Tosiboxille, teknologiafirmaan, joka pienestä koostaan huolimatta toimii varsin kansainvälisesti. Pia otti haltuunsa erityisesti rakenteiden ja pelisääntöjen luomisen. Hän on valjastanut esimiehet tiiviisti mukaan tähän kehittämistyöhön, koska sitoutuminen käytäntöihin on sitä vahvempaa, mitä enemmän ne on tehty ”omasta kynästä”.

Pia on nyt juuri saanut valmiiksi työn ohessa tehdyt ammatillisen opettajakorkeakoulun uraohjauksen erikoistumisopinnot. Hän pohtii osa-aikaista yrittäjyyttä uraohjauksen ja henkilökohtaisten talousasioiden teemoissa, joita hän on opiskellut piensijoittamisen lisäksi noin kolmen vuoden ajan. Oman talouden hallinta onkin aiheena erittäin ajankohtainen ja luonnollinen osa muutoksen hallintaa elämän taitekohdissa.

- Suomessa raha-asioista, kuten palkoista, puhutaan ylipäätään liian vähän. Aihe on varsin latautunut, mihin haluaisin muutosta. Erityisesti naisilla tulisi olla halua ja uskallusta perehtyä talousasioihin, koska päätöksentekovalta on yleensä siellä, missä on raha, Pia painottaa.

Pia kokee talous- ja liiketoimintaosaamisen tärkeäksi henkilöstöammattilaisen työssä ja näiden osaamistaan hän haluaa itsekin laajentaa. Toisaalta, hän haluaa myös herätellä pohtimaan nykypäivän työelämän vaatimuksia:

- Työelämä ottaa juuri niin paljon kuin itse on valmis antamaan, joten terve itsekkyys on tärkeää. Eläkeyhtiöiden tilastoistakin näkee, kuinka paljon väsymiseen liittyvät sairauslomat ovat nousseet. Jokaisen on hyvä miettiä omalta osaltaan, kuinka paljon on valmis joustamaan ja antamaan ajastaan ja energiastaan.

Pia on itse hypännyt pari kertaa niin sanotusti tyhjän päälle työurallaan, ilman takuuta seuraavasta työpaikasta. Hän ei rohkaise ketään samaan, mutta kokee, että hänelle itselleen nämä ovat olleet hyviä ratkaisuja ja kasvun paikkoja.

- Työura ei ole suoraviivainen tie, vaan kiertoteitä ja sivuhyppyjä tulee aivan varmasti. Ura voi käytännössä alkaa monta kertaa uudestaan, kun siirrytään esimerkiksi täysin uudelle maaperälle. Jotkut peräänkuuluttavat vahvaa suunnitelmallisuutta, mutta itse uskon, että silloin saattaa jäädä monta mielenkiintoista ovea näkemättä.

Haastattelu ja teksti: Tiina Äijänaho
Valokuvat: Pian oma arkisto
Pian blogi: www.piaklemetti.com