21.10.2019

Seija Raesola - markkinoinnista suorahakukonsultiksi ja valmentajaksi

Seija Raesola opiskeli Turussa kauppatieteitä, markkinointia ja kauppaoikeutta. Tuohon aikaan koulun kautta ei ollut mahdollisuutta päästä vaihto-oppilaaksi, joten hän päätti lähteä omatoimisesti ulkomaille. Kokemusta kertyi McDonaldsilla Lontoossa, toimistotyössä Ghanassa ja Toronton Suomalaisessa Osuuspankissa Kanadassa.

Seija valmistui vuonna 1991, kun lama oli syvimmillään. Hän onnistui kuitenkin saamaan työpaikan ensin aikuiskoulutusjohtajana ja sitten mainostoimistosta. Projektipäällikön roolista hän siirtyi toiseen yritykseen, jossa eteni markkinointijohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi. Kyseinen työnantaja, Eniro Finland, listautui Tukholman pörssiin ja teki yritysostoja, joten siellä elettiin mielenkiintoisia aikoja. Eniron jälkeen Seija siirtyi Tunturin kansainväliseen markkinointiin, mikä vei maailmalle asiakkaiden pariin.

- Olin tehnyt useita vuosia töitä markkinoinnin rooleissa, myös toimitusjohtajana mainostoimistossa. Tässä vaiheessa uraa aloin miettiä, että haluanko jatkaa samaa polkua vai tehdä jotain aivan muuta. Lähdin muutamaksi kuukaudeksi Intiaan pohtimaan seuraavaa askelta.

Seija päätti, että markkinoinnin tehtävät ja mainosala oli hänen osaltaan nähty. Hän halusi työhön, jossa pääsee vaikuttamaan laaja-alaisemmin organisaatioiden tehokkuuteen ja toimivuuteen. Uusi työpaikka löytyi MPS:ltä, jossa hän teki useita vuosia rekrytointeja, psykologisia henkilöarviointeja ja valmennuksia. Hän veti myös Turun aluetoimistoa. Töiden ohessa hän opiskeli psykologiaa yli laajan sivuaineen verran.

- Yhtenä sunnuntaina, viimeisenä kesälomapäivänä, päätin, että on pidemmän tauon aika. Jäin vuorotteluvapaalle ja lähdin yksin puoleksi vuodeksi reppureissulle Aasiaan.

Vuorotteluvapaan jälkeen Seija siirtyi Humapiin tekemään organisaatiokonsultointia ja valmentamista. Kului muutama vuosi, kunnes entisten työkavereiden esittämä työtarjous heidän perustamassaan yrityksessä alkoi houkutella. Palaset loksahtivat paikoilleen ja Seija siirtyi HRS Advisors -nimiseen yritykseen. Samalla hän palasi tekemään suorahakuja ja rekrytointeja valmennustyön lisäksi.

- En ole koskaan suunnitellut uraani, vaan mennyt intuitiolla ja viihtynyt monenlaisissa rooleissa. Yhtään vaikeaakaan kokemusta en antaisi pois. Olen muun muassa joutunut irtisanomaan ihmisiä ja irtisanottu itsekin. Kaikki nämä kokemukset auttavat nykyisessä työssäni ymmärtämään organisaatioiden erilaisia ilmiöitä ja tarpeita.

Seija kokee, että uran taitekohdat ovat opettaneet eniten. Silloin aloittaa jotain uutta ja jättää jotain vanhaa taakse. Se vaatii sekä rohkeutta että nöyryyttä. Työ on ollut hänelle aina tärkeä osa elämää, mutta vastapainona hän on ottanut muutaman kuukauden irtiottoja. Maailman ympäri hän on matkustanut parikin kertaa.

- Minulle on työssä tärkeää työyhteisön keskinäinen luottamus, vapaus ja rohkeus tehdä asioita myös eri tavalla. Johtoryhmien ja yksilöiden valmentajana haastan mielelläni ja kannustan kehittymään. Jos en olisi nykyisessä roolissani, toteuttaisin varmaan seikkailumieltäni tutkimusmatkailijana Afrikan savanneilla.

Vaikka Seijalla on edelleen seikkailumieltä, hänelle riittää nykyään lyhyemmät matkat Euroopassa. Muuttuneen elämäntyylin taustalla vaikuttaa suloinen ja karvainen perheenjäsen - neljä vuotta sitten miehen kanssa yhdessä hankittu Bobby-koira, joka kulkee matkoilla mukana. Nykyään perheen yhteisenä tukikohtana toimii Espanjassa sijaitseva toinen koti, jossa voi tehdä välillä etätöitäkin.

Vapaa-ajallaan Seija on ehtinyt kokeilla monenlaisia harrastuksia. Vauhdikkaimmista lajeista voidaan mainita Harley Davidson -moottoripyörät, joilla he kiersivät Eurooppaa miehensä kanssa. Toisena voidaan mainita fyysisesti rankka astangajooga, joka vei hänet aikoinaan retriiteille ympäri maailmaa. Se jääköön nähtäväksi, mikä uusi harrastus koukuttaa Seijan seuraavaksi.

Haastattelu ja teksti: Tiina Äijänaho
Valokuvat: Seijan oma arkisto