19.11.2018

Mirella Keto – elämäniloinen kehittäjä ja työyhteisön innostaja

Mirella Keto pohti lukioikäisenä, mitä hän lähtisi seuraavaksi opiskelemaan. Tanssiharrastuksen vuoksi tanssinopettajan opinnot houkuttelivat, mutta häntä kiinnostivat myös psykologia ja kauppatieteet. Valinta kohdistui kauppakorkeaan monenlaisten urapolkumahdollisuuksien vuoksi. Pääaineekseen hän valitsi johtamisen ja organisoinnin.

Opintojensa loppusuoralla Mirella muutti Turusta Tampereelle, jossa hän sai harjoittelupaikan Tampereen teknisestä yliopistosta. Todellinen innostus henkilöstön kehittämistä kohtaan heräsi työhyvinvointikoulutuksessa, jossa Fennian henkilöstön kehittämispäällikkö esitteli osaamisen kehittämisen malleja. Mirella vaihtoi yhteystietojaan tämän kanssa.

Kului pari kuukautta ja Fenniasta soitettiin. Mirellalle tarjottiin henkilöstön kehittäjän äitiysvapaan sijaisuutta. Rooli laajeni myöhemmin rekrytoinnin puolelle. Kehittäjän roolista hän hyppäsi työsuhdepäällikön saappaisiin, vaikka rooli tuntuikin olevan kaukana omalta mukavuusalueelta. Hän halusi kuitenkin oppia ja kerryttää monipuolista kokemusta.

Mirella oli ollut viitisen vuotta Fenniassa, kun hän jäi itse äitiysvapaalle.

- Olin ollut jo jonkin aikaa äitiysvapaalla, kun kaverini kertoi avoimesta paikasta pelifirmassa. Tunsin kyllä toimialan yrityksiä, mutta en ollut kuullut RedLynxistä aiemmin. Pelialalla kiehtoi yhteisöllisyys, hyvä meininki ja intohimo työhön.

Mirellasta tuli RedLynxin 54. työntekijä ja henkilöstöammattilainen, jota ei talossa sillä hetkellä ollut entuudestaan.

- Kun aloitin yrityksessä, halusin lähteä puhtaalta pöydältä ja kuunnella, mitä ihmiset kaipaavat. En halunnut taloon turhia sääntöjä ja raskaita prosesseja, vaan helppoja käytäntöjä, jotka toimivat.

Työt alkoivat varsin vauhdikkaasti yrityksen kovien kasvutavoitteiden vuoksi. Henkilöstö tuplattiin kahdessa vuodessa. Kasvun myötä todettiin, ettei ylin johto voinut toimia enää esimiehinä kaikille työntekijöille. Esimiesroolista kiinnostuneet työntekijät alkoivat yhdessä määrittelemään, minkälaista esimiestyön pitäisi olla, minkälaista tukea esimiehet tarvitsevat ja minkälaista kulttuuria halutaan ylipäätään rakentaa.

Mirella oli kehittänyt RedLynxin esimiesmallia jo jonkin aikaa, kun Ubisoftin konsernin pääkonttorista Pariisista otettiin yhteyttä. Hänelle tarjottiin kansainvälistä roolia johtajuuden kehittämisessä. Hetken harkittuaan hän päätti ottaa tehtävän vastaan.

- Yhtäkkiä tein työtä 14 000 työntekijän kansainvälisessä kontekstissa, kun siihen saakka olin kuulunut pieneen ja luovaan pelistudioon. Ero oli huima, varsinkin vaikutusmahdollisuuksien osalta, Mirella kertoo.

Vaikka työ oli mielenkiintoista ja tiimi mukava, etänä työskentely osoittautui raskaaksi. Välimatkan vuoksi Mirella koki, ettei hän kuulunut Pariisin tiimiin, mutta ei oikein Suomen RedLynxin työyhteisöönkään. Vuoden jälkeen hän käynnisti keskustelut RedLynxin studio managerin kanssa. Sen tuloksena syntyi yhteinen päätös Mirellan paluusta RedLynxiin kehittämään liiketoimintaa ja auttamaan pelistudiota selkeän suunnan löytämisessä.

Tällä hetkellä Mirellalla on työn alla RedLynx 2025-hanke, mikä on enemmän kuin vain strategiaprosessi. Koko henkilöstö on työstänyt yhdessä näkemystä siitä, mikä on RedLynxin tarkoitus ja tulevaisuuden visio; minkälainen pelistudio he haluavat olla vuonna 2025. He pohtivat myös sitä, minkälaista yrityskulttuuria ja työyhteisöä he haluavat yhdessä luoda ja kehittää.

Mirella on päässyt vaikuttamaan toimintakulttuuriin vahvasti, vaikkakin se on tapahtunut yhdessä koko työyhteisön kanssa. Hän on altistanut ideoitaan ja suunnitelmiaan ihmisille jo aikaisessa vaiheessa ja kuunnellut toiveita. Onnistumisista ja virheistä oppimisen Mirella kokee erittäin tärkeänä organisaatioiden kehittymisen kannalta:

- Reflektointi on erittäin tärkeä taito oppimisen kannalta. Usein mennään niin kovaa eteenpäin, että hukkaamme mahdollisuuksia oppia asioista enemmän. Oppimista tukeville ja mahdollistaville keskusteluille pitäisi varata aikaa ja sen pitäisi kuulua oleellisena osana työhömme.

Yhden asian Mirella haluaa erityisesti nostaa esille nykypäivän työelämästä:

- Individualismin merkitys on korostunut työelämässä, mutta koen ettei se saa tapahtua yhteisöllisyyden kustannuksella. Porukkaan kuuluminen ja yhteinen intressi ovat tärkeitä asioita. Parasta on, kun yhteisöön kuuluu vielä eri alan ammattilaisia, jotka voivat oppia toisiltaan.

Haastattelu ja teksti: Tiina Äijänaho
Valokuvat: Mirellan oma arkisto