22.01.2018

Hanna Svinhufvud – yrittäjyydestä nauttiva HR-konkari

Hanna Svinhufvud aloitti työuransa talousassistenttina Vaasanmyllyn ja Suomen Rehun talousosastolla, joka oli hänelle tuttu paikka jo kesätöiden kautta. Hanna valmistui Vaasan kauppakorkeakoulusta (nyk. Vaasan yliopisto) kauppatieteiden maisteriksi. Hän haaveili työstä keskisuuren yrityksen talousjohtajana.

Haave toteutui muutamaa vuotta myöhemmin. Konsernitilinpäätökset ja muut talousasiat olivat tulleet tutuiksi, mutta Hanna koki, ettei talouspuoli ollutkaan häntä varten. Henkilöstöasiat kiinnostivat enemmän. Hän meni silloisen työpaikkansa henkilöstöjohtajan puheille ja sai projektipäällikön paikan HR-järjestelmäprojektissa.

Uran todellinen käännekohta tapahtui, kun Hanna pääsi Mercuri Urvaliin töihin.

- Mercuri Urval oli konsultoinnin, rekrytoinnin ja asiakastyön korkeakoulu. Siellä ymmärsin, kuinka tärkeää on, että yrityksissä ovat oikeat ihmiset oikeilla paikoilla. Viihdyin valtavan hyvin. Yrityksen brändi on hieno ja olin työpaikastani aidosti ylpeä.

Hanna nautti työstään, mutta se alkoi täyttää myös vapaa-aikaa. Kahdeksan antoisan vuoden jälkeen hän päätti entisen työkaverinsa ehdotuksesta tarttua uusiin haasteisiin. Hän otti vastaan henkilöstön kehittämisroolin teknisen tukkukaupan yrityksessä. Työnkuva oli hyvin laaja ja oma tontti piti raivata, koska yrityksessä ei ollut aiemmin ollut henkilöstöammattilaista.

Elämäntilanne kuitenkin muuttui ja Hanna päätti perustaa ensimmäisen kerran oman yrityksensä. Yritys toi vapautta päättää omasta työnteosta, mitä hän kaipasi huolehtiessaan perheensä kanssa saattohoidossa olevasta äidistään. Yrittäjyyttä kesti 1,5 vuotta, kunnes Hanna alkoi kaivata työyhteisöä ja sparrauskumppania. Virvo Oy tarjosi tähän ratkaisun.

- Virvo oli vahvassa kasvussa. Pääsin johtoryhmän jäsenenä ja partnerina suunnittelemaan pienen yrityksen strategiaa ja operatiivista toimintaa. Olisin siellä varmaan vieläkin, jos ei samainen työkaveri, joka oli houkutellut aiemminkin toiseen työpaikkaan, olisi ollut yhteydessä ja houkutellut työkaverikseen.

Työpaikan vaihdos helpotti arkielämää, kun työmatka lyheni puoleen. Hanna toimi rekrytointikonsultin tehtävässä kolmatta vuotta, kunnes hänelle tarjoutui mahdollisuus siirtyä monipuoliseen henkilöstöpäällikön rooliin Rinnekoti-Säätiöön. Työkenttään kuului kaikki HR-asiat palkanlaskennasta työsuojeluun.

- Se oli todellinen henkilöstötyön yliopisto, kun sai kääriä hihat ja tehdä perushommia, mutta samalla olla mukana tekemässä koko konsernin henkilöstöstrategiaa luottamusmiesten kanssa. Voima ja vaikuttavuus tulevat nimenomaan hyvästä ja toimivasta yhteistyöstä, yksin ei saa tuloksia aikaan.

Työn määrä ja muutosvauhti Rinnekodissa oli Hannasta niin kova, ettei hän ehtinyt koskaan ”hyppäämään pyörän selkään”. Riittämättömyyden tunne alkoi vaivata. Hanna alkoi pohtia, mitä tekisi työurallaan seuraavaksi. Hän oli jo aloittanut projektijohtamisen opinnot Turun ammattikorkeakoulussa. Yhteisesti sovitun siirtymäajan puitteissa hän jäi Rinnekodista päätoimiseksi opiskelijaksi.

Yrittäjyyden kipinä oli jäänyt kytemään. Viime syyskuussa Hanna perusti yhteisen yrityksen toisen kokeneen ammattilaisen, Martti Kankaan kanssa. Kangas & Svinhufvud Oy on erikoistunut johdon ja avainhenkilöiden rekrytointiin, suorahakuun ja arviointiin sekä erilaisiin henkilöstöprojekteihin. Yrittäjyydessäkin Hanna vannoo yhteistyön nimiin.

- Yhteistyö ja yhteenkuuluvuuden tunne ovat tärkeitä asioita työelämässä. Näiden lisäksi tarvitaan arvostusta ja kykyä asettua toisen ihmisen asemaan. Työkyky ja -hyvinvointi ovat merkittävässä roolissa myös tulevaisuudessa ja työn merkityksellisyys nousee yhä tärkeämmäksi tekijäksi. Eivät nuoret ammattilaiset suostu menemään sellaisiin firmoihin, joissa on kurjaa, Hanna pohtii tulevaisuuden työelämää.

Entä mitä yrittäjä tekee vapaa-ajallaan? Hanna nauttii perheensä seurasta, kävelylenkeistä koiransa kanssa sekä kuntosalitreeneistä. Kesäaikaan harrastuksina ovat veneily ja moottoripyöräretket puolison kanssa. Hanna toivoo, että saa vielä pitkään tehdä töitä, opiskella lisää ja nauttia tavallisesta arjesta.

Haastattelu ja teksti: Tiina Äijänaho
Valokuva: Hannan oma arkisto