20.03.2017

Juha Ruosteenoja – ihmiskeskeinen liiketoiminnan moniottelija

Juha Ruosteenojan työura alkoi T-Lähikauppa Hartikaisesta. Aktiivinen nuorimies kävi töissä kaupassa ja ravintoloissa 14-kesäisestä lähtien. Armeijasta liikenevän vapaa-ajan hän käytti kauppakorkean pääsykokeisiin lukemalla. Ahkeruus palkittiin ja Juha pääsi opiskelemaan laskentatoimea, yritysjuridiikkaa ja rahoitusta.

Kokemusta kertyi myös ulkomailla, koska hän oli lukion aikana vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa. Myöhemmin hän lähti vaihtoon Pariisiin ja työskenteli harjoittelijana hotelli- ja ravintola-alalla. Ennen valmistumistaan Juha työskenteli yritystutkijana Taloustutkimuksessa ja teki gradun brändin arvomäärityksestä.

Juha haki töihin S-ryhmään, S-Trainee-koulutusohjelmaan, jossa yhdistyivät liiketoiminta ja talousasiat. Koulutusohjelman myötä Juha lähti Tampereelle, jossa hän kiersi kaikki S-ryhmän ydintoimialat ja useita kymmeniä toimipaikkoja puolentoista vuoden aikana. Osaava mentori kruunasi Juhan harjoittelujakson.

Tampereen ajasta Juha muistaa erityisesti Tammerfestin, jolloin johtoryhmä lähti kehityspäiville ja hän jäi vastaamaan Sokos Hotel Ilveksen ravintolatoiminnasta. Liiketoimintaosaamista karttui nopeasti, kun sai paljon vastuuta ja pääsi ryhmänvetäjäksi. Juha ymmärsi, ettei liiketoiminta pyöri ilman lukuja, vaikka hän olikin enemmän kiinnostunut ihmisistä.

Juha siirtyi Tampereelta Helsinkiin business analystin tehtäviin. Työssä parasta oli ihmisläheinen asiakaspalvelutyö. Seuraavana vuorossa oli työn todellinen korkeakoulu, kun hän pääsi ravintolapäälliköksi Pasilaan. Juha toimi talossa lopulta useiden ravintoloiden ja kokouspalveluiden vetäjänä ja sai putiikin menestymään. Neljä vuotta vierähti, kunnes Tampereen aikojen mentori soitti ja kutsui Venäjälle.

Venäjällä odotti kolmen hotellin ja niiden ravintoloiden perustaminen. Toimintaympäristö oli vauhdikas ja muuttuva. Rekrytointimäärät olivat huimia ja Juha sai kokemusta myös kouluttamisesta ja valmentamisesta. Esimiesasemassa hän opetteli suoraa ilmaisua ja empaattisen jämäkkää johtamistapaa.

Lapsen syntyminen edesauttoi Suomeen paluuta ja Juha alkoi miettiä seuraavaa askeltaan työurallaan. Hän oli parhaimmillaan muutostilanteissa eikä S-ryhmän piirissä ollut tiedossa uusia vastaavia projekteja. Uutta toimialaa ei tarvinnut kuitenkaan lähteä valloittamaan, koska hän löysi itsensä valmentajan tehtävistä Jollas Instituutista.

Jollas vastaa S-ryhmän osaamisen kehittämisestä ja valmentaa kaikkia henkilöstöryhmiä myyjistä asiantuntijoihin, esimiehiin ja johtoon. Jollaksessa oli tiedossa suuria muutoksia. Juha toimi useissa rooleissa ja opetteli itselleen uuden ammatin ja toimintatavan. Hän päätyi johtamaan koko Instituuttia, jota on tehnyt nyt elokuusta 2016.

Ammattitaidon kehittymisen kannalta Juha näkee parhaimmiksi opeikseen ulkomailla vietetyn ajan, johon hän laskee mukaan myös Tampereen. Yhdysvalloissa hän oppi vuorovaikutustaitoja. Pariisissa hän oppi itsenäistymään ja selviytymään muutostilanteissa, vaikkei aluksi osannut edes kieltä kunnolla. Tampereella hän oppi esimiestyön alkeita ja toimimaan ihmisten kanssa. Näiden oppien ansiosta Juha menestyi myös Venäjällä.

Liiketoimintalähtöisyys on nostanut päätänsä myös henkilöstötyössä. Juhan mukaan työmaata vielä riittää, koska henkilöstöammattilaisilla on usein vähän liiketoimintakokemusta.

Oli kyseessä sisäinen tai ulkoinen asiakas, niin häntä kiinnostaa aina hyöty ja miten siihen päästään. Tästä syystä on tärkeää, että henkilöstöalan ammattilaiset puhuvat samaa kieltä ja voivat omilla työkaluillaan edistää liiketoimintaa ja luoda siten kilpailuetua, Juha pohtii.

Juhan haaveammatti oli aikoinaan diplomaatti. Diplomaatin työssä kohdataan ihmisiä ja tarvitaan viestintä-, vuorovaikutus- ja kielitaitoa. Näitä samoja taitoja Juha käyttää myös nykyisessä työssään valmennusinstituutin johtajana ja kokeekin olevansa unelma-ammatissaan.

Työajallaan Juha kouluttaa ihmisiä ja vapaa-ajallaan koiria. Tämän lisäksi hän toimii koripallossa joukkueenjohtajana. Vaikka Juha nauttiikin aktiivisesta arjestaan, hän haaveilee harmoniasta ja tasapainosta itsensä, työn ja vapaa-ajan välillä.

Haastattelu ja teksti: Tiina Äijänaho
Valokuva: Piia Pippuri