20.02.2017

Riina Korpi - energinen ja taiteellinen henkilöstön kehittäjä

Riina Korpi aloitti tanssiharrastuksen Kajaanin tanssiteatterissa jo neljävuotiaana. Hän jätti kotikaupunkinsa lukion jälkeen ja suuntasi Tampereelle. Hän luki avoimessa yliopistossa kasvatustiedettä ja sai paikan yliopistosta. Hän päätyi kuitenkin Helsinkiin toiseen opinahjoon; tanssinharjoittaja-koulutukseen. Taiteesta piti vielä tuolloin tulla ammatti. 
Työllistyminen alalle oli haastavaa, mutta teatterimaailma kiehtoi edelleen, joten Riina kouluttautui meikkaaja-maskeeraajaksi. Hän oli töissä Lumenella reilut neljä vuotta ja nautti suunnattomasti tapahtumamarkkinoinnin tehtävistä ja kouluttamisesta. Kouluttaminen kiinnosti niin paljon, että Riina päätti jatkaa kasvatustieteen opintojaan Tampereella. 

Opintojensa loppusuoralla Riina sai Sitralta tutkimusassistentin paikan. Assistentin tehtävästä hän eteni henkilöstön kehittäjäksi valmistumisensa jälkeen. Myöhemmin Riina kokeili esimiestehtäviä assistenttipalvelun päällikkönä, jolloin hän johti 27 hengen yksikköä. Työ oli antoisaa ja opettavaista, mutta yhdistettynä kiireiseen lapsiperhearkeen myös vaativaa. Toisen äitiysvapaansa jälkeen hänestä tuntui luonnolliselta siirtyä takaisin HRD-asiantuntijarooliin.

Sitra on organisaationa eräänlainen sulatusuuni. Heille tullaan niin yritys- ja tutkimusmaailmasta kuin myös esimerkiksi kolmannelta sektorilta. Henkilöstö koostuu kovista yritysjohtajista oman alueensa huippuasiantuntijoihin. Erilaisista taustoistaan huolimatta kaikilla on yhteiskunnan kehittäminen yhteisenä intohimon kohteena.  

Henkilöstön pitkäaikainen sitouttaminen ei ole Sitran henkilöstöjohtamisen tavoite, mihin yrityksissä on yleensä totuttu. Lähes puolet Sitran työsuhteista on 1-3 vuoden määräaikaisuuksia työn projektiluonteisuuden vuoksi.

-  Sitra on kuin juna-asema. Siellä jäädään laiturilla pois, ollaan asemalla töissä haastavien projektien parissa ja myöhemmin jatketaan taas matkaa. Sitra on hieno näköala- ja verkostoitumispaikka suomalaiseen yhteiskuntaan, Riina kertoo.

Henkilöstön monimuotoisuus tuo haasteita. Sitralla toteutettiinkin viime vuonna kulttuurinkehittämishanke yhteistyössä johdon ja henkilöstön kanssa. Tavoitteena oli määrittää kulttuurin tahtotila, mikä tarkoittaa yhteisiä toimintatapoja. Puolen vuoden mittaisessa hankkeessa onnistuttiin ja siitä poiki myös Helsingin yliopiston CoPassion-projektiin liittyvä Tunnetaidot työelämässä -valmennuskokeilu.

Riina kannustaa henkilöstöalan ammattilaisia kuuntelemaan aidosti omia työntekijöitään ja heidän tarpeitaan. Henkilöstötoiminto on palvelufunktio, mitä ei kannata unohtuu kaikessa kehittämisinnossa. Toki omiin kehityshankkeisiinkin pitää uskoa. Kehittäminen on kasvamista ja se harvoin tapahtuu kivutta. Pitkäjänteisyys ja johdonmukaisuus ovat silloin tärkeitä.

Riina kehittää osaamistaan uusissa työtehtävissä, lukemalla ja käymällä valmennuksissa ja seminaareissa. Hän oli aikoinaan mukana Henryn mentorointiohjelmassa, jota kuvailee hienoksi kokemukseksi. Erityisesti Riina hehkuttaa tunnettujen puhujien, kuten Joseph McClendonin, seminaareja:

- Tilaisuudet ovat niin täynnä energiaa ja meininkiä. Fokusoitunut ja yhteisöllinen tunnelma ja teroitettu ydinsanoma innostavat pitkän aikaa, Riina hehkuttaa.

Suomalaisen työelämän kehittäminen on Riinan sydämen asia. 

- Työelämä on hyvin suorittamis- ja yksilökeskeistä. Meidän pitäisi välittää enemmän toisistamme ja löytää tasapainoa elämään. Haluaisin itsekin ehtiä hengittämään ja ajattelemaan enemmän, olla vahvemmin läsnä – ja siten tehdä laadukasta ja tuottavaa työtä, Riina pohtii.

Vaikka Riina syttyy henkilöstön kehittämisen ja kouluttamisen tehtävistä, hänellä on aina toinen jalka teatterimaailman ”heittäytymisen ja hörhöilyn” puolella. Hän voisi kuvitella itsensä edelleen teatterin takahuoneeseen maskeeraamaan tai vaikkapa tekemään puvustuksia. Vapaa-ajallaan Riina nauttii suuren uusperheen vilkkaasta arjesta, liikunnasta ja SingStar-laulamisesta.

Haastattelu ja teksti: Tiina Äijänaho 
Kuvaoikeudet: Sitra
Kuvaaja: Miikka Pirinen