24.10.2016

Anitta Niemelä - hallitustyöstä kiinnostunut henkilöstöalan ammattilainen

Psykologiksi valmistunut Anitta Niemelä aloitti työuransa metalliteollisuudessa, mutta siirtyi pian Kansallispankkiin vastaamaan rekrytoinneista. Tuohon aikaan pankkialalla henkilöstömäärä kasvoi kovaa vauhtia. Nimitys voimavarajohtajaksi vei hänet Lahteen, jossa hän vastasi konttoriverkostosta, laitteista ja henkilöstöstä.

Psykologiksi valmistunut Anitta Niemelä aloitti työuransa metalliteollisuudessa, mutta siirtyi pian Kansallispankkiin vastaamaan rekrytoinneista. Tuohon aikaan pankkialalla henkilöstömäärä kasvoi kovaa vauhtia. Nimitys voimavarajohtajaksi vei hänet Lahteen, jossa hän vastasi konttoriverkostosta, laitteista ja henkilöstöstä.

Tilanne pankkialalla muuttui nopeasti. Tiedossa oli fuusioita, muutosta ja jatkuvaa sopeutusta. Anitta otti vastaan vaativan tehtävän yhteiskunnallisesti merkittävässä hankkeessa, Merita-pankin rakentamisessa.

  • Merita-pankin rakentaminen kahden vuoden ajan on ollut työurani mieleenpainuvimpia ja hienoimpiakin kokemuksia. Se oli mielenkiintoista uuden rakentamista ja toisaalta ikävää rankkaa sopeuttamista. Töitä tehtiin intensiivisesti ja oma vastuuni kymmenkertaistui, Anitta kertoo.

Meritalta Anitta houkuteltiin henkilöstöjohtajaksi Pohjolaan, jossa hän toimi Iiro Viinasen alaisuudessa. Yksi isoimmista hankkeista oli Yhteinen suunta, yhteinen sävel -prosessi, jossa strategia jalkautettiin koko organisaatioon osallistavalla menetelmällä. Jokainen työntekijä pääsi ensimmäistä kertaa pohtimaan omaa työtään suoraan strategian lähtökohdista.

Vakuutusyhtiöfuusioiden tiimellyksessä Anitta siirtyi Pohjolasta Ifiin. Uudessa roolissaan hän vastasi Ifin suurasiakasliiketoiminnan HR:stä yhdeksässä maassa. Samaan aikaan Suomen toimintoja vasta rakennettiin paljon ennen tulevaa Sampo-fuusiota. Lähtökohta oli hyvin erilainen kuin Pohjolassa, koska Ifillä ei ollut Suomessa vielä edes toimivaa palkanlaskentaa eikä työterveyshuoltoa.

  • Työni Ifissä oli mielenkiintoista mutta rankkaa. Työnkuva oli hyvin laaja sekä sisällöllisesti että maantieteellisesti, että riittämättömyyden tunne oli jatkuvaa, Anitta toteaa.

HRM Partners oli jo pidemmän aikaa etsinyt Tampereelle toimiston perustajaa ja vetäjää. Anitta tunsi yrityksen vanhastaan yhteistyökuvioiden kautta ja päätti ottaa haasteen vastaan.

  • Oli hauskaa lähteä HRM Partnersille ja aloittaa täysin puhtaalta pöydältä: etsiä toimitiloja Tampereelta, rekrytoida kaksi uutta työntekijää ja miettiä ensimmäisen asiakkaan tullessa paikalle, että mistä saamme mattoja toimistoon. Seinät olin sentään jo maalauttanut.

HRM Partnersilla oli jälleen paljon opittavaa. Entiseen työpaikkaan verrattuna Anitta pääsi keskittymään kapeampaan, mutta syvällisempään tehtäväkenttään. Hiukan myöhemmin hänen vastuulleen tuli myös Outplacement-liiketoiminta ja johtoryhmän jäsenenä hän pääsi mukaan koko yrityksen kehittämiseen.

Kuutisen vuotta myöhemmin Anitta sai huikean mahdollisuuden siirtyä HRM Partnersin toimitusjohtajaksi. Hän otti työn mielellään vastaan, koska tunsi omakseen yrityksen kulttuurin, hengen ja arvomaailman. Vuosiin on mahtunut paljon upeita kokemuksia. Anitta on tehnyt myyntiä, valmennusta, coachingia ja uudelleensijoittumisohjauksia. Nyt kahdeksan toimitusjohtajavuoden jälkeen hän on jättämässä HRM Partnersin.

Anittan tulevaisuus on vielä auki. Vaihtoehtoisia polkuja on valtavasti. Anittaa kiinnostaa ainakin keskisuurten yritysten hallitustyö, jossa pääsee strategisempaan rooliin yrityksen kehittämisessä. Hän suorittaa myös parhaillaan koulutusta coachingin PCC-sertifiointiin (Professional Certified Coach). Lisäksi liiketoiminnan johtaminen tai oma yritys ovat hyvin kiinnostavia vaihtoehtoja.

  • Olen aikoinaan tehnyt 70-tuntisia viikkoja, joten täytyy varoa, etten innostu liikaa. Minua on sekä kehotettu perustamaan että ehdottomasti kielletty perustamasta yritystä juuri siitä syystä, että innostava työ voi viedä mennessään, Anitta naurahtaa.

Anitta on ollut pitkään henkilöstöjohtamisen uralla, joten hän tietää, mihin henkilöstöalan ammattilaisten kannattaa panostaa työssään. Tuoreen HRM Partnersin tekemän tutkimuksen pohjalta hän kiteyttää asioita näin:

  • Ensisijaisen tärkeää on jatkuva arvon tuottaminen liiketoiminnalle. Kehittämisen tulee kohdistua yrityksen kehittämiseen eikä pelkästään henkilöstön kehittämiseen. Liiketoimintaosaaminen on ehdottoman tärkeää henkilöstöammattilaisille. Teknologiaa ja digiosaamista pitää hyödyntää. Siinä muutamia näin alkuun.

Anitta kehottaa henkilöstöammattilaisia tutustumaan liiketoimintaan jo varhaisessa vaiheessa. Hän kieltäytyi aikoinaan tarjotusta pankinjohtajan tehtävästä, mikä oli hänen mielestään jälkikäteen pohdittuna tyhmää. Se vain tuntui tuolloin liian pelottavalta ja itselle vieraalta ajatukselta. Se olisi kuitenkin varmasti ollut hieno kokemus ja vahvistanut ammattitaitoa ja uskottavuutta tuntuvasti.

Työelämässä arvostetaan yhä enemmän moninaista kokemusta ja rohkeaa heittäytymistä, mutta logiikkaa ja johdonmukaisuutta uralla kannattaa olla, ettei rönsyilyä tulkita ajelehtimiseksi. Anitta kuvaa omaa työuraansa sattumien summaksi. Jos hän olisi tehnyt toisenlaisia valintoja, hän voisi nyt toimia vaikkapa pankinjohtajana.

Anittalle on tärkeää työn merkityksellisyys ja tavoitteellisuus sekä ehdottomasti ihmisten kanssa työskentely. Anittalla löytyy kunnianhimoa vapaa-ajallakin. Hän on pelannut lentopalloa 35 vuoden ajan sekä kilpa- että kuntotasolla ja toiminut myös valmentajana. Liikunta kuuluu edelleen hänen arkeensa – nykyään lajeja on vain useampia. Helmikuussa hänet löytää Finlandia-hiihdon laduilta lappu rinnassa.

Haastattelu ja teksti: Tiina Äijänaho
Valokuva: Anittan kuva-arkisto